Η... Airbnb ανεβάζει το κόστος της φοιτητικής κατοικίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Η... Airbnb ανεβάζει το κόστος της φοιτητικής κατοικίας

  • Τους ...τουρίστες έναντι των φοιτητών φαίνεται ότι προτιμούν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικές γειτονιές κυρίως εντός αλλά και εκτός Αθηνών, προσβλέποντας σε υψηλότερα εισοδήματα μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.


Αυτός είναι κι ένας...
βασικός λόγος για τον οποίο οι τιμές σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές ''γειτονιές'' της ελληνικής πρωτεύουσας εμφανίζονται φέτος αυξημένες σε ποσοστό 10% περίπου, ενώ στην ελληνική επαρχία η μείωση των τιμών μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 5- 10% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αντίστοιχο φαινόμενο με την Αθήνα παρατηρείται και στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά όπου πλέον η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας έχει γίνει το ίδιο δύσκολη όπως και στο πολύ ...ακριβό πλέον Κουκάκι, όπου ένα διαμέρισμα μπορεί να έχει συνολικό μηνιαίο κόστος της τάξεως των 900 ευρώ για έναν φοιτητή, συμπεριλαμβάνομένων των λογαριασμών του ηλεκτρικού, του νερού, των κοινοχρήστων και του internet. Αντίστοιχα δυσεύρετες για φοιτητές είναι οι γκαρσονιέρες στα Εξάρχεια.
Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, η οποία κατέγραψε τις τιμές για τις φοιτητικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Μία ακόμη τάση της φετινής χρονιάς που επανέρχεται μάλιστα για πρώτη φορά μετά από τη μακρά περίοδο της κατάρρευσης της ελληνικής κτηματαγοράς, ωστόσο για διαφορετικούς τώρα λόγους, έχει να κάνει με τα αυξημένα αιτήματα στα μεσιτικά γραφεία για αγορά φοιτητικής κατοικίας: “Για πρώτη χρονιά φέτος θα ζήσουμε την τακτική αγοράς φοιτητικής στέγης από τους γονείς ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις -Αθήνα και Θεσσαλονίκη -με το σκεπτικό να επενδύσουν έως και 30.000 – 35.000 ευρώ ώστε, από τη μία πλευρά να στεγάσουν τον φοιτητή της οικογένειας και από την άλλη να εκμεταλλευθούν το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή ακόμη τις περιόδους των εορτών, όπου τα παιδιά επιστρέφουν στις πόλεις καταγωγής τους. Ετσι θεωρούν ότι μπορούν να μειώσουν και το συνολικό κόστος σπουδών”, αναφέρει ο κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος της E- Real Estates.

Eκτός της αγοράς, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα λειτουργεί πολύ και η λύση των student flats ή student studios που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις διαμονής του φοιτητή.

“Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Επιπλέον παρέχουν κεντρικές υποδομές για τον καθαρισμό των ρούχων (laundry room), πλήρη τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας- αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος. Κατά τα άλλα, στην απλή ενοικίαση ενός διαμερίσματος, η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα, ζητώντας μας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων.

Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Σημείωση 2: Οι τιμές σ’ όλες τις περιοχές ποικίλουν ανάλογα με τη θέση και την ηλικία του ακινήτου σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και την απόσταση από το κέντρο της εκάστοτε πόλης . Στις παραπάνω περιπτώσεις οι τιμές μπορούν να μειωθούν για ακίνητα εκτός του κέντρου και πλησίον των σχολών έως και 30 ευρώ /μήνα.
Bookmark and Share