Αποδοχές ...πολλαπλών ταχυτήτων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Αποδοχές ...πολλαπλών ταχυτήτων.


  • Οι απλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν για... 160 χρόνια(!) προκειμένου να εισπράξουν τη μέση αμοιβή καθενός από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με την «Guardian». 

Πρόκειται για τους... διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη LSE 100, οι οποίοι πέρυσι έλαβαν κατά μέσον όρο αμοιβή 4,5 εκατ. στερλίνες (σχεδόν 5 εκατ. ευρώ) ο καθένας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός High Pay Centre. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, πέρυσι οι μέσες αποδοχές όλων όσοι εργάζονται στη χώρα ανήλθαν σε 28.200 στερλίνες (σχεδόν 31.200 ευρώ).
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι αποδοχές των επικεφαλής των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν το 2016 μειωμένες κατά 17% σε σύγκριση με το 2015. Το 2015 οι αποδοχές αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 5,4 εκατ. στερλίνες (σχεδόν 6 εκατ. ευρώ). Παρ' όλα αυτά, τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να εντείνουν κι άλλο τις φωνές όσων ζητούν να μειωθούν οι πολύ μεγάλες αμοιβές των μάνατζερ σε εταιρείες σε σύγκριση με τις αποδοχές των κατώτερων στελεχών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αποδοχές των κορυφαίων στελεχών που είναι άνδρες και αυτών που είναι γυναίκες. Οι άνδρες διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν, σύμφωνα με την έρευνα, υψηλότερες αποδοχές κατά 77% σε σύγκριση με τις γυναίκες συναδέλφους τους. Οπως σημειώνει η «Guardian», το δείγμα μπορεί να είναι μικρό αφού αφεντικά στις 100 εταιρείες του δείκτη FTSE είναι μόνο έξι γυναίκες, αλλά τα στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για τις διαφορές στις αποδοχές μεταξύ των δύο φύλων ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο.
Τις υψηλότερες αποδοχές ανάμεσα στους επικεφαλής των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 τις απολαμβάνει, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο σερ Μάρτιν Σόρελ, που είναι το αφεντικό της εταιρείας μάρκετινγκ WPP. Οι αποδοχές του ανήλθαν σε 48,1 εκατ. στερλίνες (περίπου 53,2 εκατ. ευρώ).
Bookmark and Share