Όταν ο κ.Γαβρόγλου τασσόταν υπέρ των Σκοπίων και των "Τούρκων" στη Θράκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Όταν ο κ.Γαβρόγλου τασσόταν υπέρ των Σκοπίων και των "Τούρκων" στη Θράκη

  • Ο σημερινός υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ,
  • το 2008 αποκαλούσε τα Σκόπια, «Μακεδονία»,
  • μιλούσε για Τούρκους στη Δυτική Θράκη 
  • και δήλωνε «αλλεργικός» σε φωτογραφίες που εικονίζουν την Αγία Σοφία χωρίς … μιναρέδες!


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανήκει σε εκείνη τη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που...  βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ιδεολογικές τους εμμονές, θεωρώντας -μεταξύ άλλων- πως στόχος της παιδείας δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία εθνικής ταυτότητας, παραβλέποντας επιδεκτικά πως σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 16.2) το κράτος πρέπει να παρέχει παιδεία με σκοπό –μεταξύ άλλων- «την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης».

«Μακεδονία» τα Σκόπια


Τον Απρίλιο του 2008, και λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όπου η Ελλάδα αρνήθηκε να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ακόμη και με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, διακόσια και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν προκλητικά κατά της εθνικής γραμμής, ζητώντας ευθέως από την Αθήνα να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Μακεδονία».
Επιχειρώντας να ικανοποιήσει τις εθνομηδενιστικές τους εμμονές, κόντρα στο κοινό αίσθημα και τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, η εφημερίδα «Αυγή» δημοσίευσε στις 13/3/2008 άρθρο-διακήρυξη με τίτλο «Όχι στον εθνικισμό και στις συναινέσεις που τον συντηρούν», την οποία υπέγραφαν γνωστά στελέχη του κόμματος, αλλά και της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ανάμεσά τους και του σημερινού υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. «Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα «εθνικό συμφέρον» που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία», ανέφερε μεταξύ άλλων το προκλητικό άρθρο-διακήρυξη στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγορούνταν για «εθνικισμό» όσοι υπερασπίζονταν στην Ελλάδα τις πάγιες θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, παραβλέποντας προκλητικά την ίδια ώρα τον εντεινόμενο εθνικισμό και τις αλυτρωτικές ενέργειες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

Για την ιστορία εκτός του κ.Γαβρόγλου, το ίδιο κείμενο υπέγραφαν και οι σημερινοί υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος και Ελένη Σταματάκη.

Τον Νοέμβριο του 2008, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά τον εορτασμό της συμπλήρωσης 80 ετών από την ίδρυση του «Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών» της Αθήνας, ο κ.Γαβρόγλου επιχείρησε να δώσει «άλλοθι» στο εθνικιστικό πογκρόμ της Άγκυρας, κατά του Ελληνισμού της Πόλης, ζητώντας από τους απογόνους των διωγμένων του 1923, του 1955 και του 1963 να σταματήσουν να κάνουν … μνημόσυνα για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και να είναι περήφανοι για την «τεράστια προσφορά» των Ρωμιών στην … Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Τουρκική Δημοκρατία. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Ξεχάστε Παλαιολόγο και Αγιά Σοφιά»


«Γύρω από τους Ρωµιούς και την Πόλη έχουν υφανθεί ακραίες απόψεις, έχουν οικοδοµηθεί µύθοι, έχουν κρυφτεί πολλές αλήθειες (…) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το µνηµόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που γίνεται κάθε χρόνο, στις 29 Μαΐου, δεν βοηθάει, νοµίζω, σε αυτή την πιο σύνθετη προσέγγιση. Γιατί το µνηµόσυνο δεν γίνεται για την σωτηρία της ψυχής του Παλαιολόγου, δεν γίνεται καν για να διαφυλαχτούν µνήµες. Μήπως λοιπόν πρέπει να αναρωτηθούµε τι εξυπηρετεί άραγε µία τέτοια χρήση της Ιστορίας; Ή σε τι ακριβώς παραπέµπουν όλες οι εικόνες που έχουν την Αγία Σοφία χωρίς µιναρέδες;»

«Τούρκοι» στην Θράκη

Στην ίδια ομιλία, ο κ.Γαβρόγλου «βαφτίζει» αυθαίρετα, τους μουσουλμάνους της Θράκης … «Τούρκους», ζητώντας από τη νέα γενιά των Κωνσταντινουπολιτών να αγωνιστεί για τα … δικαιώματά τους.

«Πόσο σπουδαίο θα ήταν στην ιστορία της Ρωµιοσύνης, αν τα άτοµα της νέας γενιάς που οι πρόγονοι τους τόσο υπέφεραν από τον εθνικισµό, γίνουν οι προπαγανδιστές του αντιεθνικισµού (…) Ας σκεφτούµε, όµως, λιγάκι, πόσο σπουδαίο στην ιστορία της Ρωµιοσύνης θα είναι, όταν όσοι συνεχίζουν να αισθάνονται Ρωµιοί θα δίνουν αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, που συνεχίζουν να παραβιάζονται. Όχι µόνο στην Τουρκία, αλλά ακόµα και εδώ στη ίδια τη χώρα µας στους Τούρκους της ∆υτικής Θράκης, στους λογής µετανάστες».

Παράλληλα αβαντάρει έμμεσα το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για τη λειτουργία τουρκόφωνων νηπιαγωγείων στην Θράκη, επιχειρώντας να συνδέσει το θέμα με αντίστοιχο… αίτημα των Ρωμιών της Πόλης, που όμως δεν εκδηλώνεται δημόσια λόγω παρέμβασης της Αθήνας. «Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται στους Ρωµιούς να θέσουν το θέµα δηµόσια, ενώ η ίδια αρνείται να το συζητήσει µε τις τουρκικές αρχές. Η επίσηµη δικαιολογία της είναι ότι θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο και οι Τούρκοι στα νηπιαγωγεία στη ∆υτική Θράκη. Θεωρώ το επιχείρηµα γελοίο. Αν θελήσουν να το κάνουν οι Τούρκοι στην ∆υτική Θράκη ας το κάνουν. Έτσι κι’ αλλιώς µαθαίνουν τα παιδιά στην ∆υτική Θράκη τα τούρκικα από το σπίτι τους».

«Ποια γενοκτονία»;

Το Νοέμβριο του 2015 ο κ. Γαβρόγλου ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για τα όσα προκλητικά είχε δηλώσει για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σε άρθρο του ο ίδιος στην ΑΥΓΗ, επιτέθηκε και κατά… «συντρόφων» του, που εξέφρασαν δημόσια τις διαφωνίες τους με τις δηλώσεις Φίλη. «Το θέμα που δημιουργήθηκε με τους Ποντίους αντιμετωπίστηκε από κάποιους αριστερούς χλιαρά, με έναν τρόπο ξινό και απολογητικό σε ιδιωτικές συζητήσεις. Η δικαιολογία συνήθως είναι ότι "δεν είναι η ώρα να τίθενται τέτοια θέματα". Εγώ, τουλάχιστον, δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν η σωστή ώρα να τα θέτουμε» έγραψε, χαρακτηρίζοντας «εθνικιστή» ουσιαστικά, οποιονδήποτε μιλάει για Ποντιακή γενοκτονία κλπ: «Καθήκον των αριστερών δεν είναι να ψάχνουν αυτή την πολυπόθητη σωστή ώρα, που μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά να πηγαίνουν κόντρα σε κάθε εθνικιστική τάση απ' όπου κι αν εκδηλώνεται».
Πηγή Πρώτο Θέμα
Bookmark and Share