Τα ...«πακιστανικά» κινητά και οι μετανάστες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Τα ...«πακιστανικά» κινητά και οι μετανάστες.

  • Οι κάρτες SIM κινητών τηλεφώνων που εκδίδονται μαζικά στο όνομα ενός προσώπου για να μεταπωληθούν ονομάζονται, λέει, στην αργκό (της αστυνομίας, των δημοσιογράφων του σχετικού ρεπορτάζ;) «πακιστανικά κινητά». Τον περιορισμό αυτών των αποκαλούμενων «πακιστανικών» κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα επιχειρούσε τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που κατατέθηκε στη Βουλή.


Το πρώτο πρόβλημα είναι η...ορολογία. Είναι αδιανόητο να ταυτίζεται μία ολόκληρη χώρα με πληθυσμό σχεδόν εικοσαπλάσιο από αυτόν της Ελλάδας και ισχυρή μειονοτική παρουσία στη χώρα μας, που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες, με ένα συγκεκριμένο είδος εγκληματικότητας.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις της αρχικής τροπολογίας, πλέον για την έκδοση SIM κάρτας περιορίζεται το είδος των εγγράφων που μπορεί να αξιοποιηθεί, κυρίως από την πλευρά των αλλοδαπών μεταναστών. Ετσι, αν δεν διαθέτουν διαβατήριο σε ισχύ οι μετανάστες δεν θα μπορούν με άλλο έγγραφο (π.χ. αίτηση ασύλου, πιστοποιητικό μη απέλασης) να αποκτούν κινητό.
Είναι γνωστό ότι πολλοί πρόσφυγες χάνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα διασχίζοντας το Αιγαίο με προορισμό τη χώρα μας.
Οπως είναι και εύλογο ότι το κινητό τηλέφωνο είναι εργαλείο επιβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μέσω κινητού επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στην πατρίδα τους ή στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί.
Το κινητό είναι επίσης αυτό που τους βοηθά να καταθέσουν την αίτηση ασύλου και στη συνέχεια να ενημερωθούν για την πορεία της.
Το κινητό τούς συνδέει με την προηγούμενη και την επόμενη ζωή τους και με τα δικαιώματά τους. Εδώ εντοπίζεται λοιπόν και το δεύτερο πρόβλημα της τροπολογίας, που δικαίως προκάλεσε την οργή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
«Οι υπουργοί Παππάς, Σκουρλέτης και Τόσκας υπογράφουν την κατάπτυστη, και αντίθετη στο άρθρο 5Α του Συντάγματος, τροπολογία με την οποία πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και όσοι άλλοι αλλοδαποί δεν κατέχουν διαβατήριο δεν θα μπορούν να είναι συνδρομητές της ελληνικής κινητής τηλεφωνίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, φαίνεται ότι υπήρξε παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και η επίμαχη τροπολογία «λειάνθηκε».

Υπάρχουν δεκάδες συνταρακτικές φωτογραφίες με πρόσφυγες να έχουν φτάσει μόλις στις ακτές κάποιου ελληνικού νησιού και με τις βάρκες πίσω τους, ενίοτε φορώντας ακόμη τα εμβληματικά πορτοκαλί σωσίβια, να βγάζουν σέλφι χαμογελώντας θριαμβευτικά στον φακό ενός smartphone.
Το κινητό για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι παιχνίδι, δεν σαχλαμαρίζουν, απλώς (κάνουν και αυτό όπως όλοι μας) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι το δεύτερο, εικονικό σωσίβιό τους για να εγκατασταθούν σε έναν ξένο τόπο και να ενσωματωθούν σε αυτόν...

Tης κ.Ξ.Κουναλάκη
Bookmark and Share