Φιάσκο με τη -δήθεν- χαλάρωση των capital controls. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Φιάσκο με τη -δήθεν- χαλάρωση των capital controls.

  • Με τη "μεγάλη χαλάρωση" από 1η Σεπτεμβρίου και τη σωρευτική ανάληψη 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα, οι καταθέτες θα μπορούν να σηκώνουν 300 ευρώ... λιγότερα το χρόνο σε σύγκριση με τους αρχικούς περιορισμούς!

Η φθηνή παραπλάνηση με τη «χαλάρωση» των capital controls συνεχίζεται. Ενώ μέχρι σήμερα όλες οι υποσχέσεις για χαλάρωση και.. πλήρη άρση των περιορισμών «σε σύντομο χρονικό διάστημα» έχουν διαψευστεί, ανακοινώνονται νέες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών που μόνο χαλάρωση δεν αποτελούν σε ότι αφορά το όριο ανάληψης.

Μάλιστα, η φερόμενη ως «χαλάρωση» - ακόμη και για αύξηση του ορίου έκαναν κάποιοι λόγο - των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού στην ουσία πρόκειται για μείωση του ετήσιου ποσού που μπορούν να σηκώσουν οι καταθέτες από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται από 1η Σεπτεμβρίου η σωρευτική ανάληψη 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ φαινομενικά διατηρείται το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ που ίσχυε από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, με τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 1.800 ανά ημερολογιακό μήνα, το συνολικό ποσό που μπορεί να σηκώσει ο καταθέτης από την τράπεζα είναι μικρότερο.

Αρχικά, λοιπόν, το όριο ανάληψης ήταν ημερήσιο και καθορισμένο στα 60 ευρώ. Άρα ο καταθέτης είχε τη δυνατότητα να σηκώσει από την τράπεζα 21.900 ευρώ το χρόνο. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, δηλαδή ξανά 21.900 ευρώ (21.840 ευρώ σε 52 εβδομάδες συν 60 ευρώ για τη μία ημέρα που μένει). Από 1η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τη... μεγάλη αλλαγή στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν μία μόνο φορά στην τράπεζα και να σηκώνουν σωρευτικά 1.800 ευρώ το μήνα.

Προσοχή, όμως! Το όριο αφορά ημερολογιακό μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο όριο ανάληψης διαμορφώνεται στα 21.600 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ λιγότερα από το αρχικό ποσό που μπορούσε κάποιος να σηκώσει το χρόνο.

Προφανώς και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών και κυρίως για τις επιχειρήσεις με σκοπό τη διευκόλυνση της εξαγωγικής και εισαγωγικής δραστηριότητας, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί σε ότι αφορά τους ιδιώτες, αφού όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί θα είναι οι τελευταίοι που θα δουν «πλήρη απελευθέρωση» των περιορισμών.

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα της πλήρους άρσης, αυτός εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ αν κρίνουμε από τον οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί από τις αρμόδιες Αρχές και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η χαλάρωση, μάλλον θα είναι μακρύς.
Bookmark and Share