H τρίτη αξιολόγηση ..φρενάρει τις παροχές στη ΔΕΘ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

H τρίτη αξιολόγηση ..φρενάρει τις παροχές στη ΔΕΘ

  • Τα μεγάλα "αγκάθια" Γεωργίου, τραπεζών, εργασιακού, νέου προϋπολογισμού και υποδόσεων, αλλά και τα "αντίμετρα" που επιθυμεί να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.


Δύο καρπούζια σε ένα… χέρι  θα πρέπει να κρατήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Από την μία... μαζεύει τις "λίστες" με τα προαπαιτούμενα και επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες και μέτωπα στο πεδίο της αξιολόγησης και από την άλλη, συλλέγει τις εισηγήσεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Ουσιαστικά επιχειρεί από τώρα να διαχειριστεί την χρονική συγκυρία που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη: ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης λίγες μόνο ημέρες μετά τον πρώτο (μετά θέρους) απολογισμό της 4ης Σεπτεμβρίου στο EWG και έχοντας ως δεδομένο ότι οι θεσμοί θα περιμένουν διακαώς τη… μετάφραση για να δουν αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να πορευθεί σε έναν δρόμο συμβατό με τα… συμφωνηθέντα.

Τα προαπαιτούμενα


Η "απάντηση" του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου σε γερμανικό μέσο ότι "η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση" αναφερόμενος στην υπόθεση Γεωργίου, αλλά και η ανάλογη δήλωση εμπιστοσύνης στην ΕΛΣΤΑΤ από την ΕΚΤ αποδεικνύει τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα εντός των θεσμών - και κυρίως της Κομισιόν.

Αποτελεί πλέον ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα ανάμεσα στα 66 "προαπαιτούμενα" της 3ης αξιολόγησης μαζί με τα άλλα μεγάλα αγκάθια των τραπεζών και του εργασιακού (που θέτει το ΔΝΤ και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν στην νέα διαπραγμάτευση), του νέου προϋπολογισμού (που πρέπει να κατατεθεί ως προσχέδιο στις αρχές Οκτωβρίου) και της καταβολής/διανομής των υποδόσεων για τα κρατικά "φέσια".

Το διαπραγματευτικό επιτελείο συμμαζεύει τα "μέτωπα", με στόχο να γίνει ο τελικός απολογισμός την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αφού μεσολαβήσουν ολιγοήμερες διακοπές (σ.σ. αναχωρούν στο τέλος της εβδομάδας οι περισσότεροι υπουργοί περιλαμβανομένου σύμφωνα με πληροφορίες και του κ. Τσακαλώτου).

Και οι εισηγήσεις για την ΔΕΘ


Ωστόσο, καθώς ο Σεπτέμβριος δεν είναι μόνο ο πλέον κρίσιμος μήνας πέρα από τα 66 προαπαιτούμενα, στην κυβέρνηση συλλέγονται πυρετωδώς και οι αποτιμήσεις για τα "επιτεύγματα", αλλά και οι εισηγήσεις για τις πιθανές εξαγγελίες. Προωθούνται παράλληλα και διατάξεις που μπορούν να θεωρηθούν και ως "αντίμετρα" στο εργασιακό (ενίσχυση απλήρωτων εργαζομένων, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας) και στο ασφαλιστικό (επιδότηση εισφορών για μπλοκάκια που θα γίνουν μισθωτοί και άλλες διατάξεις).

Μεγάλη αναμένεται βεβαίως η έμφαση που θα δώσει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό πεδίο, μέσα από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και όχι μόνο. Άλλωστε, η συγκυρία της "ωρίμανσης" του νέου ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων χρηματοδότησης/επιδοτήσεων που είναι πλέον έτοιμα προς προκήρυξη ευνοεί μία τέτοια κίνηση η οποία άλλωστε είναι "αναίμακτη" πολιτικά για τους δανειστές.
πηγή capital
Bookmark and Share