Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση με Αμερικάνους στην Κυπριακή ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση με Αμερικάνους στην Κυπριακή ΑΟΖ

  • Νέα NAVTEX για κοινή άσκηση τουρκικών και αμερικανικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε χθες ο σταθμός της Αττάλειας, μεγαλώνοντας τη σύγχυση για το ποιος υπέβαλε το αίτημα και εάν πράγματι η Ουάσιγκτον αποδέχθηκε την συμμετοχή σε άσκηση για την οποία έχει εκδοθεί παράνομη αναγγελία, από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό.

Ενώ μάλιστα βρίσκονταν σε... εξέλιξη διπλωματικές παραστάσεις και διαβήματα της Λευκωσίας προς την αμερικανική πλευρά για την πρώτη NAVTEX , η οποία προέβλεπε την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από αμερικανικό πολεμικό σκάφος εντός της κυπριακής ΑΟΖ για χθες Δευτέρα, με τη νέα NAVTEX 749/17 οι τουρκικές Αρχές ανήγγειλαν στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Η παράνομη NAVTEX δεσμεύει την ίδια ακριβώς περιοχή που είχε δεσμεύσει και η προηγουμένη τουρκική NAVTEX.

Τα ερωτηματικά παραμένουν παρά το γεγονός ότι στην Λευκωσία υπήρχαν διαρροές ότι ανώτερες αμερικάνικες πηγές διαβεβαίωσαν τον κύπριο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον ότι «κανένα σχετικό αίτημα προς την Τουρκία δεν έχει υποβληθεί, προκειμένου να εκδοθεί NAVTEX που να δεσμεύει θαλάσσια περιοχή για λογαριασμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού». Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Sigma Live, παρέπεμπε στο Πεντάγωνο επισημαίνοντας ότι εκείνο είναι αρμόδιο για να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις επί του θέματος.

Το γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία σε μια πρωτόγνωρη τακτική εκδίδει παράνομες NAVTEX, καθώς ο εξουσιοδοτημένος σταθμός για την έκδοση Αναγγελιών είναι εκείνος της Λάρνακας για όλη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (που περιλαμβάνει το FIR Λευκωσίας και την Κυπριακή ΑΟΖ), εμπλέκοντας με αδιευκρίνιστο ακόμη τρόπο και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της αμφισβήτησή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατιας.


Η νέα τουρκική NAVTEX:

749/17

MEDITERRANEAN SEA

MILITARY TRAININGS, TURKISH AND US WARSHIPS CONDUCT FROM 311500Z JUL 17 TO 011130Z AUG 17 IN AREA BOUNDED BY;

34 31.00 N - 031 22.00 E
34 31.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 031 22.00 E

CAUTION ADVISED.
Bookmark and Share