Υποχώρησε η κατανάλωση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Υποχώρησε η κατανάλωση

 
  • Ποια προϊόντα ΔΕΝ αγοράζουν πια οι Έλληνες.


Νέα κάμψη στην κατανάλωση, ακόμα και των απολύτως απαραίτητων προϊόντων, καταγράφει έρευνα της...Nielsen το α' εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ συρρικνώθηκε κατά 1,1%, σε όρους αξίας, το πρώτο μισό του έτους, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα προϊόντα των FMCGs, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,2%, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των όγκων. Από αυτά, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης (-4,4%) και τα προϊόντα οικιακής χρήσης (-3,5%).

Στην πρώτη κατηγορία, τα αποσμητικά και οι πάνες είναι μεταξύ άλλων δύο κατηγορίες με σημαντικές απώλειες, στο -7,3% και το -7,2% αντίστοιχα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι χλωρίνες (-8,9%) και το χαρτί κουζίνας (-7,7%).

Ανοδικά, κατά 2%, κινήθηκαν μόνο τα φρέσκα/χύμα προϊόντα.

Στον κλάδο των τροφίμων & ποτών, σημαντικές απώλειες σε αξία συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι κατηγορίες του γάλακτος (-8,6%), το συσκευασμένο ψωμί (-5,3%), καθώς και το ουίσκι (-6,8%).

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι περισσότερες παρουσιάζουν απώλειες, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στις Superettes (καταστήματα μεταξύ 100-399 τ.μ.). Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα άνω των 2,500 τ.μ. (Hypermarkets), τα οποία εμφανίζουν θετική τάση σε σχέση με πέρυσι, στο +1,8%, κυρίως λόγω της δυναμικής επαναλειτουργίας των πρώην καταστημάτων του Μαρινόπουλου από τη Σκλαβενίτης.
Bookmark and Share