Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες για την αυτόνομη θέρμανση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες για την αυτόνομη θέρμανση




  • Τον δρόμο για την αυτονόμηση της θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, ανοίγουν διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου ΠΕΝ για τα αυθαίρετα.




Φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Μία από τις κύριες διατάξεις ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα μόνο ως προς τις δαπάνες για την προληπτική συντήρησή του ή σε έκτακτα έξοδα και όχι στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου. Η αλλαγή αυτή αφορά και όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτόνομη θέρμανση, ωστόσο δεν θα πληρώνουν τις συγκεκριμένες δαπάνες από τούδε και στο εξής.

Ο καθορισμός των δαπανών αποτελούσε μόνιμη εστία έντασης μεταξύ των ιδιοκτητών των πολυκατοικιών και ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχωρούσε η αυτόνομη θέρμανση σε πολλές πολυκατοικίες.

Αντιδρά, όμως, η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία κάνει λόγο για «πλαίσιο-έκτρωμα». Υποστηρίζει πως με τις ρυθμίσεις του προκαλούνται «οικολογικά εγκλήματα», θα δημιουργηθεί μία τριτοκοσμική εικόνα στις πολυκατοικίες με σωληνώσεις στις προσόψεις των κτιρίων, ενώ απαξιώνεται ο θεσμός της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Ειδικότερα, και με το άρθρο 127 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, επιδιώκεται να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις της αυτονόμησης της θέρμανσης των οριζόντιων ιδιοκτησιών, αρκεί τα συστήματα που επιλέγονται να είναι αποδοτικότερα από τα υπάρχοντα και να βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, σύμφωνα με τον Κ.Ε.Ν.Α.Κ.

Τα βήματα για την αυτόνομη θέρμανση
Πιο συγκεκριμένα, κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, μπορεί να ζητήσει εγγράφως από τον διαχειριστή τη σύγκληση συνέλευσης με θέμα τη λήψη απόφασης για την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Σημειώνεται ότι το ίδιο μπορεί να πράξει και αν θέλει να εισηγηθεί την αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης.

Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ιδιοκτήτης τη συγκαλεί αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου, καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία. Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.

Αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησης της συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δικαιούται με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και με τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων.

Ο ιδιοκτήτης πριν από την έναρξη της εγκατάστασης του αυτόνομου συστήματος θέρμανσης γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και τον χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Με απόλυτη πλειοψηφία η αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης
Με άλλες διατάξεις του ίδιου του άρθρου 127 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, προβλέπεται ότι στις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, για να αλλάξει το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και εφόσον βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση με βάση τον ΚΕΝΑΚ απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της οικοδομής. Το νέο κεντρικό σύστημα θέρμανσης μπορεί να είναι η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, η τηλεθέρμανση, η γεωθερμία, οι αντλίες συστήματος θέρμανσης κ.λπ.

Η απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται και όταν προκύπτει θέμα τροποποίησης ή αντικατάστασης των υφιστάμενων κεντρικών συστημάτων θέρμανσης, αλλαγής εξοπλισμού, επεμβάσεων στις όψεις του κτιρίου, όδευσης σωληνώσεων και αγωγών, τοποθέτησης καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταβολή, μεταρρύθμιση ή επέμβαση στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.

Η ΠΟΜΙΔΑ
Την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ και επισημαίνει έξι κινδύνους:

1. Η ανεξέλεγκτη δυνατότητα που δίνει στους οικονομικά ισχυρότερους κατοίκους των πολυκατοικιών ακόμη και με λειτουργούσα κεντρική θέρμανση, ακόμη και με κεντρικό φυσικό αέριο, να αυτονομηθούν εγκαταλείποντας τους οικονομικά ασθενέστερους στη μοίρα τους, δεδομένου ότι με την αποχώρησή τους η συνέχιση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης θα καταστεί πανάκριβη και συνεπώς πρακτικά αδύνατη. Αυτό σημαίνει εξάπλωση της λεγόμενης «ενεργειακής φτώχειας» («fuel poverty») σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα...

2. Η προβλεπόμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα έχει καθαρά προσχηματικό χαρακτήρα, όταν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί άμεσα να αγνοήσει την απόφασή της και να ανακοινώσει ότι θα αυτονομηθεί. Ετσι, ενώ σήμερα η κυβέρνηση «θεοποιεί» τις «συλλογικότητες», με τη ρύθμιση αυτή, απαξιώνονται πλήρως οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών όλης της χώρας, που είναι η θεσμοθετημένη και πλέον διαδεδομένη «συλλογικότητα» στον ελληνικό χώρο, και οι αποφάσεις τους θα αγνοούνται πλήρως, χωρίς καμιά συνέπεια...

3. Με τη ρύθμιση αυτή όχι μόνον δεν πρόκειται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση και σπατάλη της, όταν στο ίδιο κτίριο αντί να λειτουργεί μόνον ένας κεντρικός καυστήρας, θα λειτουργούν ταυτόχρονα πολύ περισσότεροι!

4. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα βαρύτατο και διαχρονικό οικολογικό έγκλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες, πολλαπλάσιες περιβαλλοντικά και χρονικά από την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού! Απορούμε για το ότι ελάχιστοι το έχουν αντιληφθεί, ενώ οι εισηγητές της τη διαφημίζουν ως δήθεν οικολογικό μέτρο...

5. Η διέλευση σωληνώσεων και μετρητών από την πρόσοψη ή την κοινόχρηστη είσοδο των κτιρίων «εική και ως έτυχε» θα δημιουργήσει τριτοκοσμική εικόνα στις πολυκατοικίες, πολύ χειρότερη από τη σημερινή…

6. Η εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων καυστήρων αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, και δεκάδων μετρητών και σωλήνων στις προσόψεις και τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών όλης της χώρας, εκτός από αντιαισθητική και αντιοικονομική, εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους πυρασφαλείας στα πολυώροφα κτίρια, με πρόσφατο παράδειγμα τη φωτιά που αποτέφρωσε το Grenfell Tower του Λονδίνου και πολλούς από τους άτυχους ενοίκους του, η οποία φαίνεται ότι δεν δίδαξε κανέναν από αυτούς που σας εισηγούνται μια τέτοια λύση…



Του κ.Χρ.Κολώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share