Bloomberg: Έφτασε η "ώρα της κρίσης" για την Ελλάδα και οι αγορές φοβούνται ξανά για την οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Bloomberg: Έφτασε η "ώρα της κρίσης" για την Ελλάδα και οι αγορές φοβούνται ξανά για την οικονομία


Με την Ελλάδα να εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης, παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με Bloomberg, προκύπτουν ανησυχίες για το άμεσο μέλλον:

  • Αυτή η αξιολόγηση θα διαφέρει από τις προηγούμενες δύο;
  • Τι ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ;
  • Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει εγκαίρως και τα 95 μέτρα της αξιολόγησης;



«Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει στην τρίτη αξιολόγηση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος» είπε ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία «είναι σε τροχιά ανάκαμψης, βοηθούμενη από μια καλή χρονιά στον τουρισμό αλλά και άλλες τέτοιες αυξήσεις στην εξωτερική ζήτηση».
Ωστόσο, οι αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξες.
Η αξιολόγηση επισήμως αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε την Δευτέρα (18/9/2017) ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την απαραίτητη οικονομική αναδιοργάνωση έως τον Νοέμβριο.
Κι αυτή τη φορά, όμως, οι ανησυχίες ότι αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι άλλες δύο, θα τραβήξουν έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, πυροδοτούν ένα νέο κύκλο πιέσεων στην αγορά.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη μετά τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές.
«Η αγορά έχει ξεμείνει από καταλύτες και η έλευση της τρίτης αξιολόγησης έχει αναζωπυρώσει αντανακλαστικά αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές» είπε ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο πιθανά αποτελέσματα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και πιστωτές λένε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, δίνοντας στη χώρα χρόνο για να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την αγορά και να στρώσει το δρόμο για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα.
Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση έως το τέλος του έτους -ή ακόμα και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους- η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, από την άλλη πλευρά, θα επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα ενώ θα εμποδίσουν και την προσπάθεια της χώρας για να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι και να αυτοχρηματοδοτείται.

Χωρίς ελάφρυνση χρέους

«Οι επενδύσεις είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ως αποτέλεσμα η Ελλάδα αναπτύσσεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα μπορούσε και στην πραγματικότητα με πιο αργούς ρυθμούς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης» είπε ο Βέττας.
Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί πριν η χώρα εκπληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, θα τεθούν σε κίνδυνο οποιαδήποτε σχέδια για ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη, κάτι που η Ελλάδα ζητάει για χρόνια.
Οι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν στην ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν επιτυχώς.
Τα βασικά σημεία διατήρησης της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018 και το εάν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για να επιτύχει στόχους του προγράμματος.
Η Ελλάδα αναμένεται να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος, ένας στόχος που φαίνεται πιο δύσκολος, καθώς οι φορολογικές εισπράξεις δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας και της ΕΕ.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για AQRs στις ελληνικές τράπεζες

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα AQRs στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι ακόμα ένα σημείο τριβής μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Φρανκφούρτη λένε ότι τέτοια αξιολόγηση θα βλάψει τις ελληνικές τράπεζες διότι πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των NPLs.
Μια λύση, όπως λένε, θα ήταν να περιμένουν για τα αποτελέσματα των stress tests, που αναμένονται πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, χωρίς AQRs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share