Γιατί η Nestle έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού της Froneri - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί η Nestle έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού της Froneri


  • Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τα είχε πει πολύ καλύτερα στο βιβλίο του το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου. 
  • Γιατί η περίπτωση της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Froneri Hellas, που στο χαρτοφυλάκιό της έχει μερικά από τα πιο γνωστά brands παγωτού που κυκλοφορούν στη χώρα, όπως Boss, Nirvana, Magnum, δεν έπεσε ως κεραυνό εν αιθρία στους Παροικούντες την Ιερουσαλήμ.


Η προ ενός έτους (3 Οκτωβρίου του 2016), ολοκλήρωση των ενεργειών για τη δημιουργία της Froneri, μίας κοινοπραξίας στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου, μεταξύ της Nestlé και της R&R που δραστηριοποιείται σε 22 χώρες, είχε δώσει το σήμα ότι η ένωση δυνάμεων θα έφερνε κάποια στιγμή αναδιάρθρωση και στον παραγωγικό ιστό του νέου σχήματος.

Όπερ και εγένετο. Χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, η Froneri Hellas έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο, και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα το οποίο είχε εξαγοράσει το 2006 η Nestle Hellas από τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, "την απόφαση αυτή (σ.σ. διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου), οδηγούν επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.”

Σίγουρα η κατάσταση στην αγορά δεν είναι και η καλύτερη. Ωστόσο από τα στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (πηγή: Nielsen) για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, προκύπτει πως σε μια αγορά, αυτή του παγωτού η οποία σε αξία αυξήθηκε 5,4%, οι πωλήσεις της Froneri "έτρεξαν" με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της σε αξία αυξήθηκαν κατά 10,2% ενώ διατήρησε και τη δεύτερη θέση στην αγορά πίσω από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τη δεύτερη θέση διατήρησε και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων ο οποίος ενισχύθηκε έστω και οριακά κατά 1,1%.

Φυσικά ο κλάδος του παγωτού κινείται κυρίως από την επιτόπια κατανάλωση (περίπτερα, ψιλικά, κ.ά.) στην οποία πραγματοποιείται και ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων. Και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς (σ.σ. δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία αλλά εκτιμήσεις), η οποία καθορίζεται από τον αριθμό των ψυγείων που είναι τοποθετημένα άρα και από τις συμφωνίες με τα τελικά σημεία πώλησης, τα παγωτά BOSS, Nirvana, Magnum, κ.ά. διατηρούν τη δυναμική τους.

Η ουσία είναι πως η διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου ανατρέπει εκ νέου τις ισορροπίες στην αγορά ενώ οδηγεί στην ανεργία και 102 εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά την αγορά, η εταιρεία από παραγωγική γίνεται εισαγωγική και η τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς θα καλύπτεται από τα εργοστάσια που διατηρεί η Fronteri σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σχετικά με τους 102 εργαζόμενους της, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποζημίωση διπλάσια από αυτή που ορίζει ο νόμος για όσους εργάζονταν στην εταιρεία έως 16 χρόνια ενώ για όσους έχουν ένσημα πάνω από 16 χρόνια η αποζημίωση θα είναι 2,5 φορές τα νόμιμα. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η εταιρεία, θα παρασχεθεί ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης θα προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.

Η Froneri Hellas δεν είναι θυγατρική της Nestle Hellas. Πέρυσι ολοκληρώθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού από τη Nestle Hellas στη νέα εταιρεία Froneri. Η μεταφορά αυτή επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές καταστάσεις του 2016 της Nestle Hellas, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 έως το 2011, όταν η δραστηριότητα συγχωνεύθηκε με τη Nestlé Ελλάς. Έτσι, οι συνολικές ζημίες των προηγούμενων περιόδων για τη δραστηριότητα του παγωτού ανέρχονται στα 87,7 εκατ. ευρώ.
πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share