Γιατί πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τη θρόμβωση; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τη θρόμβωση;

  • 1 στους 4 ανθρώπους στον Κόσμο πεθαίνει από θρόμβωση!
  • Η ενημέρωση είναι απαραίτητη

Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται.
Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν όλοι οι σχετικοί φορείς του χώρου της υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας. H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για το λόγο αυτό στη χώρα μας, συμμετέχουν στον εορτασμό 16 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για την νόσο.

Δυστυχώς μόνο 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν, ανέφερε ο κος Γιώργος Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Γιατί είναι καλό να "ανησυχούμε" για τη θρόμβωση
Η θρόμβωση, σε όλες τις ιατρικές της εκφάνσεις, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και ένας βασικός τρόπος προστασίας από αυτήν είναι η ενημέρωση και η εγρήγορση του πληθυσμού, τόνισαν οι ειδικοί στη συνέντευξη τύπου. Η θρόμβωση έχει πολλά "πρόσωπα" και όλα τους είναι δυνητικά απειλητικά για την υγεία, εκτός κι αν ο ασθενής και ο γιατρός του τα αντιληφθούν έγκαιρα και δράσουν ανάλογα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη Θρόμβωση κατά 25% ως το 2025. Είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

Η θρόμβωση με αριθμούς και δεδομένα
  • 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν εξαιτίας της θρόμβωσης, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
  • 50.000 άτομα κάθε χρόνο σκοτώνει η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος στη χώρα μας αλλά μόνο 7% των ατόμων ανησυχούν για τη θρόμβωση όταν νοσήσουν.
  • 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
  • Θρόμβωση των Φλεβών και Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τις 2 μορφές της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου.
  • Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας.
  • Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως θα μπορούσε να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
  • 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα καθώς και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share