Καταψηφίστηκε με 153 ψήφους η πρόταση μομφής - Τι ειπώθηκε απ΄τους πολιτικούς αρχηγούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Καταψηφίστηκε με 153 ψήφους η πρόταση μομφής - Τι ειπώθηκε απ΄τους πολιτικούς αρχηγούς

Με ψήφους 153 κατά και 127 υπέρ σε σύνολο 280 ψηφισάντων καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής, που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή το Μακεδονικό και τη συμφωνία Τσίπρα – Zaev, όπως άλλωστε αναμενόταν λόγω της θέσης των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν υποστηρίζουν την πρόταση για την ονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.

Πάντως στα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας είναι η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο.
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ με επιστολή του προέδρου του κόμματος και υπουργού Άμυνας στον πρόεδρο της Βουλής.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενώ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε η τριήμερη διαδικασία.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πολύ καλή συμφωνία, συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη που είχε από το 1995 και μετά Έλληνας πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό οπορτουνιστή και επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά του Αντώνη Σαμαρά για «εμπόριο πατριωτισμού».
Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε να μην υπογραφεί η συμφωνία, καθώς αποτελεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή, κατηγόρησε τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο για πολιτικό καιροσκοπισμό και άφησε υπόνοιες για την χρονική σύμπτωση της υπογραφής εξπρές της συμφωνίας για το Σκοπιανό με το τέλος του «τέταρτου μνημονίου».

Τσίπρας: Το μόνο που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη είναι η πτώση της κυβέρνησης

«Το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει την χώρα και ότι είστε κ. Μητσοτάκη πολιτικός οπορτουνιστής», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αφετηρία της νέας πορείας της χώρας είναι το τέλος του δικού σας πολιτικού αφηγήματος».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βιώνουμε ιστορικές ημέρες, καθώς σε λίγες ημέρες έχουμε μια συνεδρίαση που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος, προ ημερών είχαμε την κατάληξη σε μια ανοιχτή πληγή στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και πως έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα για την χώρα, το ένα αυτό που σφραγίζει το πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία στην ανάκαμψη και το άλλο που σφραγίζει το πέρασμα από τη στασιμότητα στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας.
«Από όλα αυτά η ΝΔ έκρινε ότι έπρεπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα δυσκολευεί ο ιστορικός του μέλλοντος να καταλάβει γιατί επέλεξε αυτήν την κίνηση σε μια θετική στιγμή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι είναι αρνητική εξέλιξη που βγαίνουμε στις αγορές και άρα μας πρότεινε ότι είναι καλό να μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια στα μνημόνια».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ΝΔ προκάλεσε πρόταση δυσπιστίας για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία, καθώς πήρε απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ «αρκετές για να χορτάσει κανείς».
Σημείωσε ότι στα Σκόπια λένε οι διάφοροι εθνικιστές ότι η κυβέρνηση τους διχάζει τους Σκοπιανούς «ότι λέτε και εσείς για εμάς», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, Επιλέξατε κ. Μητσοτάκη με την ανεύθυνη στάση σας να ανοίξετε το Κουτί της Πανδώρας».
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε «επιλέγετε να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικισμού», «αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για προδοσίες, μειοδοσίες», ενώ τον κατηγόρησε για υποκρισία και ότι επιλέγει να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει την τριχοτομημένη παράταξή του.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τη συμφωνία για το Σκοπιανό είπε πως είναι «μια συμφωνία που κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε μετά το 1995 να έχει στο τραπέζι», καθώς δεν είναι μόνο το erga omnes αλλά και η συνταγματική αλλαγή.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αναμασά στην προσπάθειά της να βρει ψεγάδια ότι η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, μόνο που δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία κάτι τέτοιο, όπως είπε.
Εξήγησε ότι στη συμφωνία διαφυλάσσεται το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για την εθνότητα των γειτόνων μας θέλετε Σκοπιανοί θέλετε Σλαβομακεδόνες, διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια και όταν ταξιδεύουν στη χώρα μας εκείνοι ταξιδεύουν ως Μακεδονες
Στο εξής, πρόσθεσε, θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δίπλα στη λέξη Μακεδόνας η φράση πολίτης της Β. Μακεδονίας.
Τόνισε ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός στη λέξη Μακεδονία αλλά η ιστορία μας», αλλά και ότι «υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός από την αρχαία ελληνική μακεδονική ιστορία και κληρονομιά», ενώ οι γείτονές μας δεσμεύονται να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεία, τα επίσημα κείμενα και τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορά στην αρχαία Μακεδονία, και υποχρεούνται οι γείτονες μας εντός έξι μηνών, σε όποιον δημόσιο χώρο έχουν αναρτήσει το σύμβολο της αρχαίας Βεργίνας, να το αποκαθηλώσουν.
Συμπλήρωσε ότι απαλείφεται κάθε αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα τους για μακεδονικές μειονότητες, η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική.
"Το πρόβλημα σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι και καλή", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό που δεν θέλουν είναι ένα, ότι αυτη η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί που οι υπολοιπες κυβερνήσεις απέτυχαν.
Μίλησε για θράσος αυτών που δεν θέλουν να δεχτούν την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, μίλησε για υποκρισία του Α.Σαμαρά και συνέχισε λέγοντας "όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν τα Σκόπια, τι κάνατε; Ο Κων/νος Μητσοτάκης επιχείρησε να βρει μια λύση, ο Σαμαράς τι έκανε; Έριξε την κυβέρνηση, ότι και εσείς κ. Μητσοτάκη που επιχειρείτε με την πρόταση μομφής να ρίξετε τη κυβέρνηση".
Υπενθύμισε ότι ο Σαμαράς το 1992 συναντήθηκε με τον Πινέιρο τότε ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας και το πακέτο Πινέιρο περιλάμβανε την αλλαγή συντάγματος της χώρας, ο Σαμαράς απέρριψε το όνομα Νεα Μακεδονία και καλωσόρισε τις υπόλοιπες προτάσεις, όμως ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα.
Όπως είπε, «ο Σαμαράς έκανε τον αδιάλλακτο για να πουλήσει πατριωτισμό» και «έχτισε πολιτική καριέρα».
Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία που έχουμε μπροστά είναι η καλύτερη που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και κλείνοντας είπε "έχω πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μας, αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη, διότι πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να κάνουμε ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ".
Όπως είπε , "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κόμπαρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων" και κάλεσε τα κόμματα να απορρίψουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για να πάμε μπροστά.

Μητσοτάκης: Και σήμερα λέει ψέματα ο Τσίπρας - Εάν περάσει η πρόταση μας, θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές

Για ρεσιτάλ υποκρισίας που η Βουλή δεν έχει ξαναδεί από την ομιλία Καμμένου έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
Υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών και η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει, αναφέροντας πως «αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να βάλουμε τέλος στην ανεύθυνη πορεία της κυβέρνησης».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πίσω από τις υποχωρήσεις βρίσκεται η αγωνία της κυβέρνησης για την απώλεια της εξουσίας», την οποία και κατηγόρησε ότι τρία χρόνια τώρα υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.
«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ του Τσίπρα-Zaev αύριο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως η ψήφος υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας.
Κατά τον ίδιο, είναι «εισιτήριο χωρίς επιστροφή η συμφωνία για το Σκοπιανό που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή», ενώ τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι στα λόγια οι ΑΝΕΛ είναι κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό, λένε ότι δεν θα την κυρώσουν όταν έρθει στη Βουλή, αλλά στηρίζουν με πάθος τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ.
«Αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης σε Τσίπρα, Καμμένο», είπε χαρακτηριστικά κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «είναι προσυνεννοημένα αυτά που κάνετε», αλλά και πως «έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτήν την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους για τον κ.Καμμένο».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ότι δεν ήθελε να λύσει το Σκοπιανό και έπαιξε ένα μικροκομματικό παιχνίδι, ότι ακόμη και σήμερα λέει ψέματα, δεν ξέρει που βάζει την υπογραφή του αφού δεν διάβασε τη συμφωνία που σέρβιρε ο κ.Κοτζιάς, αλλά και πως «ουδέποτε επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με την αντιπολίτευση για το Σκοπιανό».
Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προχώρησε σε μυστική διπλωματία και περιφρόνησε και τους πολίτες, αποκαλώντας τους υποτιμητικά όχλο, ενώ η ΝΔ «ακούει του πολίτες, παίρνει δύναμη από αυτούς.
Υποστήριξε δε, πως κύριος στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως στη ΝΔ με το Σκοπιανό, ενώ τον κατηγόρησε ότι θέλει οπωσδήποτε λύση και γρήγορα.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο κ.Τσίπρας που ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ τρέχει τώρα να εντάξει και τα Σκόπια», σημειώνοντας πως «είναι αυτός που σπεύδει πρώτος να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις», «ικανοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκολο να υλοποιεί τις εκκρεμότητες», ενώ ερωτήματα προκαλεί η χρονική σύμπτωση ενός τέταρτου μνημονίου με αυτή τη συμφωνία.
«Η ιστορία θα γράψει ότι εσείς θα είστε ο πρωθυπουργός που είπε Ναι σε όλα αυτά που οι προκάτοχοι του είχαν πει Όχι», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΙ το είπε ο Τσίπρας στο Μακεδονία του Ίλιντεν, ύστερα από τη δική μας αντίδραση», ενώ πρώτη η ΝΔ έθεσε την αλλαγή του Συντάγματος, του erga omnes και του αλυτρωτισμού.
Ανέφερε ότι υπάρχει λόγος που η Βουλγαρία ουδέποτε έχει αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και συμπλήρωσε πως αυτοί που ομιλούν τη μακεδονική, αποκλείεται να ονομάζονται Βόρειοι Μακεδόνες
«Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα υποχρεωτικά».
Υποστήριξε ότι «ο αλυτρωτισμος μέσω του μακεδονισμού και ο μακεδονισμός μέσω γλώσσας και εθνότητας πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα».
Σημείωσε δε, πως η γειτονική χώρα καλείται από το ΝΑΤΟ προς ένταξη τώρα και η Ελλάδα θα είναι τελευταία να κυρώσει το έγγραφο ένταξης, ενώ έθεσε ερωτήματα για το τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα, με τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά «μικτές επιτροπές θα γράφουν τα βιβλία της ιστορίας μας;».
Κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα-Καμμένο για το θέατρο που στήνουν, λέγοντας ότι «είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού, ικανή για τα πάντα», ενώ τόνισε πως «η κυβέρνηση καταφεύγει στη γνωστή μέθοδο, αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, στροφή στο παρελθόν με επιλεκτικό μοντάζ δηλώσεων».
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του και δεν θα επιτρέψει να διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί, αλλά και πως οι εκλογές είναι θέμα μηνών "εσείς κ.Τσίπρα θα κριθείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης".
"Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κατεύθυνση, από μια νέα ηγεσία", οι πολίτες αξιώνουν να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό και "εάν περάσει η πρόταση μας, θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές", κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίθεση Κοτζιά στην αντιπολίτευση

Πρώτιστο πατριωτικό καθήκον να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας.
Κανείς δε θέλει περισσότερο από την Ελλάδα τη λύση του ονοματολογικού προς το συμφέρον όλων των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , αποκαλύπτοντας και ποια ονόματα πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz στα Σκόπια.
Όταν κάνεις τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, αυτή στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας ενώ το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Συμφωνίες χωρίς συμβιβασμό γίνονται μόνο όταν έχεις κερδίσει πόλεμο, να μας πει η ΝΔ, έχετε κερδίσει κάποιον πόλεμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πατριωτική συμφωνία «γιατί μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς που πραγματικά απειλούν τη χώρα».
Πώς γίνεται η αντιπολίτευση στα Σκόπια να λέει ότι μας τα παραδίδουν όλα και εδώ να μας λένε ότι εμείς τα παραδίδουμε όλα; ΑλέξηΤσίπρα, μήπως έχουμε φτιάξει δύο συνθήκες, μία για κάθε πλευρά; διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο ειδικός διαμεσολαβητής Matthew Nimetz, πρότεινε στην πλευρά της FYROM τα εξής ονόματα:
1. Vardarski Mecedonia
2. Άνω Μακεδονία
3. Μακεδονία - Σκόπια
4. Σκόπια-Μακεδονία
5. Βόρεια Μακεδονία το οποίο και έγινε αποδεκτό
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε, είπε ο κ. Κοτιζάς, προσθέτοντας πως απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα από Nimetz για το εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για το όνομα αυτό, λαμβάνοντας απάντηση από την κ. Μπακογιάννη, πως ασφαλώς και αξίζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το επιχείρημα ότι, παραχωρείται η ΑΟΖ με το άρθρο 13, προσθέτοντας πως αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση συμφωνία, για την οποία επιχαίρει η αντιπολίτευση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πιο ορθολογικές θέσεις από τη ΝΔ, έλεγε δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες να μη χρησιμοποιει το όνομα Μακεδονία στη χώρα τους, Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 έλεγε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα που χρησιμοποιουν τα Σκοπια στο εσωτερικό τους.
Συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση, τόνισε: εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα. Η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς.

Καμμένος: Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, από το βήμα της Βουλής.
Αποσαφήνισε ότι η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική εάν η συμφωνία για το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ μόνο και εφόσον περάσει μία συγκεκριμένη διαδικασία από πλευράς ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «δεν είναι ακροδεξιοί και εγκάθετοι τοπικών της ΝΔ αυτοί όλοι που διαδηλώνουν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό».
Εκτίμησε ότι «εάν γίνονταν εκλογές και κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ, θα έλεγε ένα μεγάλο ναι στη συμφωνία για το Σκοπιανό», ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ ακολουθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο Σαμαράς αποκαλούσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εφιάλτη.
Μάλιστα , υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής δεν στοχεύει την κυβέρνηση αλλά τους ΑΝΕΛ», αλλά και ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη το 2009 δεν επέμεινε στο erga omnes και πρότεινε τον όρο Μακεντόνσκι».

Γεννηματά: Όταν διαπραγματεύεται ο Τσίπρας θα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες

Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση σε κανέναν τομέα, ούτε στην οικονομία, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στα εθνικά θέματα τόνισε από το βήμα της Βουλής σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνου η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επαναφέροντας το αίτημά της για πρόωρες εκλογές.
Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για κυβέρνηση σε αποδρομή και την κατηγόρησε για εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν όταν, ο διαπραγματεύεται ο Τσίπρας.
Προχωρούν στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ χωρίς να έχουν τη συναίνεση του συγκυβερνήτη τους, επιμένουμε σε μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση αλλά επισημαίνουμε τα προβληματικά σημεία και τις γκρίζες ζώνες, τόνισε η κ. Γεννηματά.
Η συμφωνία αυτή πρέπει να αλλάξει πριν να είναι αργά, υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως φοβάται τη λαϊκή βούληση γιατί εκεί το «όχι» δεν μπορεί να το κάνει «ναι».
Από την κριτική της κ. Γεννηματά δεν ξέφυγε και η ΝΔ στην προσήψε σύγχυση.
Μέσα στο κυνήγι της εξουσίας, ο κ. Μητσοτάκης με τις υπαναχωρήσεις του δεν έδωσε τη δυνατότητα για μια εθνική γραμμή, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Παρατήρησε, πως πάρχουν σημεία ιδιαίτερα προβληματικά στη συμφωνία, τονίζοντας πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να περιλαμβάνει την τροποποίηση της γλώσσας και της εθνότητας σύμφωνα με τη νέα ονομασία.
Πρόβλημα εντόπισε και με το συντονισμό των διαδικασιών.

Λεβέντης: H λέξη Μακεδονία εμπεριέχει ότι πιο αλυτρωτικό υπάρχει - ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να υπαναχωρήσουν

«Πάτε να κάνετε ένα έγκλημα βασιζόμενοι στους προηγούμενους», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.
Υπογράμμισε ότι η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα ο λαός δεν αντιδρούσε, τώρα όμως βλέπει ότι δίνεται η λέξη Μακεδονία, η οποία εμπεριέχει ότι πιο αλυτρωτικό υπάρχει.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να υπαναχωρήσουν και να πουν ότι δεν δίνουμε το όνομα, ευθυγραμμιζόμενοι με την επιθυμία του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Λεβέντης
Απευθυνόμενος στον υπουργός Εξωτερικών. Ν. Κοτζιά, ο κ.Λεβέντης ανέφερε ότι «ο Κοτζιάς δεν νομιμοποιείται να υπογράψει διότι είναι μείζον εθνικό θέμα αυτό που διαπραγματεύεται και πρέπει να έχει εξουσιοδότηση», προσθέτοντας ότι «ο κ.Τσίπρας δεν συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο, πάει μόνος του».
Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει δει μεγαλύτερη αχαριστία από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας «είδα τρομερά αποφασισμένο τον πρέσβη των ΗΠΑ, μου είπε ότι πρέπει να τελειώνετε έως τον Ιούνιο. Είδα ότι ήθελε την πολιτική ζωή της Ελλάδας σκλαβάκια μπροστά του».
Ο κ. Λεβέντης υπενθύμισε ότι «ο κ.Τσίπρας στην πρώτη επικοινωνία που είχαμε, μου είχε πει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αλλαγή και μετά θα πάνε στο ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας «προσέξτε γιατί χωρίς να έχουν κάνει τίποτα οι Σκοπιανοί, θα πάρουν πρόσκληση για ένταξη σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, θα είστε υπόλογοι».
Κλείνοντας ο κ. Λεβέντης κάλεσε τη Βουλή να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει να υπογράψει και να συσταθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη μειοδοσία, προειδοποιώντας πως "εάν δεν το κάνετε, θα έχετε όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας".

Θεοδωράκης: Άτοπο να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας - Επικίνδυνη η στάση Καμμένου

«Στο Μακεδονικό οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι τεράστιες», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό έχει προβλήματα.
Αφού ανέφερε ότι τόσα χρόνια δίνουμε τις λάθος μάχες και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, σημείωσε ότι «θα έπρεπε να επιμείνουμε στο πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
«Προφανώς σε μια διαπράγματευση, πρέπει να κάνεις και μια υποχώρηση, πέρασε ένα όνομα έναντι όλων», είπε ο κ. Θεοδωράκης και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ανέφερε « θα έπρεπε κ.Κοτζιά να δώσετε πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων 25 ετών».
Ακόμη, ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος, Τ. Erdogan, έχει σχέδια για τα Σκόπια που πρέπει να μας απασχολήσουν , αλλά και ότι «το εθνικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρο: Θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα το σταματήσουμε».
Ξεκαθάρισε δε, πως «είμαστε αντίπαλοι με τον κ.Τσίπρα», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και «πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και εκτίμησε ότι «εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, θα πέσει ο Zaev και θα επιστρέψουν οι εθνικιστές».
Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση του Π. Καμμένου, κατηγορώντας τον ότι έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές, όσο και τα ψέματά του, αλλά και πως χρησιμοποιεί το υπουργείο του και δίνει λάθος μηνύματα.
"Η ευθύνη όμως είναι του ΣΥΡΙΖΑ" πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι «εάν ο Μητσοτάκης έφερνε αυτή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κάγκελα», ενώ σημείωσε ότι για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα.
Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα , κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν άτοπο να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας.

Σαμαράς: Ο Τσίπρας τα δίνει όλα

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, ενώ ο Τσίπρας και η κυβέρνηση τα έδωσαν όλα και μάλιστα με μυστική διπλωματία», υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Όπως είπε «ο Τσίπρας τα δίνει όλα χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς στήριξη από τον κυβερνητικό του εταίρο, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και με το λαό στα κάγκελα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα».
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα με το Μακεδονικό το 1992, σημειώνοντας πως το πρόβλημα ξέσπασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.
«Από τη μία με κατηγορείτε ότι δημιούργησα δήθεν το Σκοπιανό και από την άλλη ότι δήθεν πούλησα το Σκοπιανό.
Διαλέξτε για τι από τα δύο θα με συκοφαντήσετε για αδιάλλακτο ή για υποχωρητικό;», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι δεν χειρίστηκε ποτέ το εν λόγω ζήτημα μετά τον Απρίλιο του 1992.
«Δεν ήμουν παρών στην τελική απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση έλεγε ότι η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει κράτος με τον όρο Μακεδονία σύνθετα ή με παράγωγα.
«Μάθετε ότι σε εκείνο το συμβούλιο ΥΠΕΞ το 1991 όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό», σημείωσε και πρόσθεσε «να πάψετε να λέτε ανοησίες».
Υπενθύμισε ότι πριν τη 16η Δεκεμβρίου του 1991 «υπογράφαμε και εμείς και όλα τα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία» και κανείς «δε μπορούσε να επέμβει στο πως ονομάζει ένα κράτος μία περιοχή στο εσωτερικό του».
Υποστήριξε ότι το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού και σημείωσε πως «ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν διανοήθηκαν να πουν ότι τους αναγνωρίσαμε τότε, «έχετε γίνει Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρότι τους είχαν αναγνωρίσει 140 κράτη ως Μακεδονία, ενδιαφέρονταν για τη στάση της Ελλάδας και πρόσθεσε «ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους, αυτό κάνει τώρα η κυβέρνηση».
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος του, τα έδωσε όλα.
«Εσείς υπογράφετε, εσείς τα δίνετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «κύριε Τσίπρα είστε μόνος σας, συνθηκολογήσατε σε όλα», «μην μας λέτε για εθνική γραμμή, εσείς ήσασταν απέναντι σε αυτήν», «πήγατε και αναγνωρίσατε πλήρως τον αλυτρωτισμό», ενώ «κανείς δε διανοήθηκε να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.
«Δεν υπάρχει erga omnes», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια και σημείωσε «αναγνωρίσατε ένα έκτρωμα», «είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν οι αλυτρωτισμοί», «αναδύεται από τώρα το νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το άρθρο 6 θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και την ελληνικότητα της».
Εκτίμησε πως η συμφωνία αυτή «είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκπλήξεις», συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ».
Και κατέληξε λέγοντας «εσείς κ. Τσίπρας δεν γίνατε δυτικός ξαφνικά, ένα yes man έχετε καταντήσει», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι υπογράφει τα πάντα για την καρέκλα και την εξουσία.
«Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «θέλατε με το Σκοπιανό να διασπάσετε τη ΝΔ. Εμείς κ. Τσίπρα θα παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά».
"Πέρα από μένα και τη ΝΔ, βρίζετε και τον ελληνικό λαό, που δεν σας λέει τι εξωτερική πολιτική να κάνετε, αλλά ποια εξωτερική πολιτική να μην κάνετε", σημείωσε.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο αυριανό ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Πρέσπες για τη συμφωνία, λέγοντας ότι "ο κ.Τσίπρας θα πάει με το στυλό του κ.Καμμένου να υπογράψει μια ντροπιαστική συμφωνία. Θα λογοδοτήσετε για αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share