Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου





  • Ενθουσιασμένος ο Trump



Σε μια ιστορική συμφωνία για μια κορεατική χερσόνησο «ειρηνική χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές» κατέληξαν ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong Un και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Moon Jae in κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Πιονγκ Γιάνγκ.
Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «στον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν την αποπυρηνικοποίηση» και χαιρέτισαν τη «νέα εποχή», που ανοίγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών και την περιοχή συνολικά.
Όπως έγινε γνωστό, η Β. Κορέα συμφώνησε να κλείσει οριστικά τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών στην Τονγκσάνγκ- ρι παρουσία ειδικών από το εξωτερικό, ενώ δεσμεύτηκε να κλείσει και το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εφόσον και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε «κινήσεις ανταπόδοσης».
Το εξαιρετικό κλίμα επιβεβαίωσε και ο Kim, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του να επισκεφθεί στο άμεσο μέλλον τη Σεούλ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη επίσκεψη Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Νότια Κορέα.
Επιπλέον, Kim και Moon ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου, για πρωτοβουλίες επανένωσης οικογενειών και συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ επιβεβαίωσαν θα διεκδικήσουν από κοινού τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα ο Kim είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά δεν είχε διευκρινιστεί το πώς και το πότε, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Β. Κορέας.
Πλέον και εφόσον επιτρέπει η διαδικασία να εξελιχθεί με την παρουσία ειδικών από το εξωτερικό, γίνεται ένα τεράστιο και ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός, κάτι που άλλωστε είχαν ζητήσει και οι ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο επόμενο στάδιο τους.

Ενθουσιασμένος ο Trump: Πολύ συναρπαστική η συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας

Τον ενθουσιασμό του για την «πολύ συναρπαστική» - όπως την χαρακτήρισε - συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Ο Kim Jong Un συμφώνησε να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, που θα υπόκεινται στις τελικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να διαλύσει οριστικά ένα πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων παρουσία ειδικών από το εξωτερικό.
Στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει καμία εκτόξευση πυραύλου και καμία πυρηνική δοκιμή» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, ο οποίος αναφέρθηκε και στον επαναπατρισμό σορών Αμερικάνων στρατιωτών.
«Οι σοροί των ηρώων συνεχίζουν να επιστρέφονται στις ΗΠΑ.
Επίσης η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς του 2032.
Πολύ συναρπαστικό» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share