Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτηση Ερντογάν- «Bye Bye Κεμάλ» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτηση Ερντογάν- «Bye Bye Κεμάλ»

Νέα προεδρική θητεία εξασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν, επιτυγχάνοντας καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 52,14% έναντι 47,86%.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική. Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας». «Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία», υπογράμμισε ενώ το πλήθος φώναζε «bye bye Κεμάλ». «Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό», τόνισε ο αρχηγός του κράτους δηλώνοντας ότι «κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πως «η πορεία μας συνεχίζεται είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία, αυτοί που μας ψήφισαν να παραμείνουν στο ανάστημά τους μέχρι να έρθει πραγματική δημοκρατία στην χώρα μας» . Ευχαρίστησε τους περισσότερους από 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές και ανέφερε πως «η βούληση του λαού να αλλάξει η αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε ξεκάθαρα, αλλά ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική εκστρατεία και δεχθήκαμε πολλές πιέσεις . Ο κύριος λόγος για την θλίψη μου είναι ότι από αύριο περιμένουν την χώρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε μπροστά σε αυτά το προβλήματα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου

Στο 84,93% έφτασε η συμμετοχή των Τούρκων στις κάλπες, έναντι του 88,84% στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το Anadolu «περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν», ενώ στήθηκαν περισσότερες από 191.885 κάλπες στη χώρα».

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η νίκη σας είναι το φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκίας και ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του τουρκικού λαού για την ανεξάρτητη εξωτερική σας πολιτική. Εκτιμούμε την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share