"Ο τηλεοπτικός φακός έχει τσίπα;" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

"Ο τηλεοπτικός φακός έχει τσίπα;"

Email-άρθρο,
Του κ.Γ.Πιπερόπουλου
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

"Ο τηλεοπτικός φακός έχει…τσίπα;
Εάν νομίζετε ότι επειδή είμαι από τα πρόσωπα που συχνά φιλοξενούν τα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα και μπαλκόνια ΔΕΝ έχω το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κρίνω καλόπιστα τους οικοδεσπότες μου, μη συνεχίσετε το διάβασμα, ΣΤΟΠ εδώ! Εάν, μάλιστα, σας διακρίνει η τάση να υποβαθμίζετε την τηλεοπτική εικόνα ως παιδαγωγικό εργαλείο, τότε σας ΙΚΕΤΕΥΩ, κάνετε ΣΤΟΠ εδώ !
Η ουσία το περιεχόμενο και ο «λόγος» όχι μόνο στην ελληνική αλλά στην παγκοσμιοποιημένη πλέον «τηλεοπτική δημοκρατία» δίνουν τη θέση τους στο περίβλημα, στο επιδερμικό, στην εικόνα. Ίσως άλλοι λαοί να μην νοιάζονται για αυτές τις μεταλλάξεις, αλλά εμάς εδώ στην χώρα κοιτίδα του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της λογικής έπρεπε να μας…πειράζει καθώς το πρόβλημα δεν είναι η δημοκρατία την οποία εμείς και διδάξαμε στους λαούς και σεβόμαστε. Το πρόβλημα έγκειται στον τύπο της δημοκρατίας και στο ρόλο της σύγχρονης ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ που λέγεται τηλεόραση.
Έρχομαι σήμερα επικριτής της ΤιΒι πιστεύοντας ότι κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Όλοι όσοι ασχολούμεθα με τις επιστήμες της συμπεριφοράς χρειάζεται να αποδώσουμε ΟΡΘΑ την εκπληκτική δύναμη της σύγχρονης τηλεόρασης στην άσκηση όχι της συνειδητής αλλά κυρίως της υποδόριας, της υποσυνείδητης επίδρασής της στην καθιέρωση προτύπων συμπεριφοράς προς μίμηση και ταύτιση για τα παιδιά που στέκονται ευάλωτα και εύπλαστα μπροστά στους δέκτες και για μας τους μεγάλους που έχουμε σχεδόν συστηματικά οδηγηθεί στην αποδοχή της ψεύτικης «εικονικής πραγματικότητας» με την αποκρυστάλλωση μιας πολύ στρεβλής αντίληψης της…πραγματικότητας!
Κάποιες άλλες εποχές, στην ευλογημένη χώρα, που την κατοικούν 11 εκατομμύρια Ελλήνων ( και αλλοδαπών ) αλλά είναι άγνωστος ο αριθμός των…φιλελλήνων, οι ρόλοι ήταν ευκόλως διακριτοί καθώς η Νομοθετική εξουσία νομοθετούσε, η εκτελεστική εφάρμοζε, η δικαστική ήλεγχε και ο ΤΥΠΟΣ μέσω των ΡΕΠΟΡΤΕΡ όταν εντόπιζε πρόβλημα, έψαχνε..."
(..η συνέχεια πατώντας εδώ)

5 σχόλια:

  1. ρε σεις,τι νουμερο ειναι κι ετουτος ο *καθηγητης*?...φιλαρακι κοφτο αμα σε χαλαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αλλά και ο άλλος, της άλλης Μεγάλης του Γένους Σχολής, της ΑΒΣΠ, δείτε το link
    http://www.ifestosedu.gr/

    είναι ίδιον φαίνεται των Μεγάλων του Γένους Σχολών, που αποφάσισαν να μεγαλώσουν τόσο, ώστε να γίνουν Πανεπιστήμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δημιουργήθηκαν κυρίως για να εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντα των ιδιοκτητών εκείνων των ΜΜΕ.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ευρύτερο και γενικότερο Δημόσιο συμφέρον της πλειονότητας του Ελληνικού λαού, βαθμολογείται (από τους ιδιοκτήτες εκείνων των ΜΜΕ) πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προσωπικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

    Είναι ξεκάθαρα γνωστό παγκοσμίως, ότι όσοι ελέγχουν τα ΜΜΕ ενός λαού, ελέγχουν τον ίδιο το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share