Λ. Κατσέλη: Ο κόσμος φοβάται για τις καταθέσεις του... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Λ. Κατσέλη: Ο κόσμος φοβάται για τις καταθέσεις του...

  • Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών – Δεν είναι πανάκεια η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ – Η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί λόγω της στάσης των αγορών

Ο φόβος είναι η βασική αιτία εξαιτίας της οποίας δεν...υπάρχει επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, όπως εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ υποστήριξε ότι η άρση των capital controls θα «πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους». Προκειμένου να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως τόνισε η κυρία Κατσέλη «θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια, για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών. Ο κόσμος δεν φοβάται όχι μόνο ότι θα του πάρει τα χρήματα του η τράπεζα αλλά και η εφορία. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα. Εξέφρασε την άποψη ότι «οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι πολλές φορές όταν «η οικονομική πολιτική δεν είναι αποτελεσματική, όταν οι άνθρωποι βιώνουν δυσπραγία οξύνονται τα πάθη στις κοινωνίες. Η όξυνση των παθών οδηγεί σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και τραγικά φαινόμενα», λαμβάνοντας αφορμή από τη δολοφονία της Βρετανίας βουλευτού, Τζο Κοξ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕ αυτό που έχει απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι να «χτιστούν εκ νέου οι γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών. Να ξαναχτίσουν τη δημοκρατία και να πείσουμε τους πολίτες για την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής».

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε ότι πιθανή σημαντική πτώση της στερλίνας θα επηρεάσει και τις ελληνικές εξαγωγές. Βασικό θέμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές, καθώς «όταν υπάρχει κρίση σε μία χώρα, αυτή διαχέεται και στις άλλες χώρες που είναι συνδεδεμένες μαζί της».

Μιλώντας για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί ουσιαστικά, προκειμένου να δοθεί και στους επενδυτές το μήνυμα ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο βάρος. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα με το υψηλό χρέος είναι το ύψος των κεφαλαίων που αναγκάζεται να εξοικονομήσει το κράτος προκειμένου να καλύψει τις ετήσιες απαιτήσεις για την αποπληρωμή του, αλλά με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα χρήματα που μπορούν να «πέσουν» στην οικονομία.

Οι επενδύσεις

Προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα του φορολογικού και του θεσμικού πλαισίου, τόνισε η πρόεδρος της ΕΤΕ, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές δεν πρόκειται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα εάν το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε μήνα. Θα προτιμήσουν να επενδύσουν κάποιου αλλού. Θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων όλες τις παραμέτρους. Τα τρία βασικά κίνητρα: χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα αντιστοιχούν σε διάφορες αγορές, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις και απλούστευση στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και στο δικαστικό σύστημα».

«Κόκκινα» δάνεια και επιτόκια


«Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΤΕ.

Προσέθεσε ακόμη ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι «ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής», αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Προέβλεψε ότι θα υπάρξει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μείωση των επιτοκίων στις κάρτες αλλά και στα δάνεια, εφόσον, όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Η πορεία της ΕΤΕ

Η κυρία Κατσέλη εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της Εθνικής Τράπεζας, μετά και την πώληση της Finansbank. «Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Finansbank. Ήταν μία κίνηση επιβεβλημένη και επιθυμητή υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύσαμε περαιτέρω την ήδη υψηλή κεφαλαιακή μας επάρκεια. Διαθέτουμε σχετικά καλή ρευστότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Οι καταθέσεις έχουν φύγει και στόχος είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Bookmark and Share