Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην Κύπρο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην Κύπρο.

  • Και δεύτερος νεκρός δασοπυροσβέστης.

Δύο νεκροί και 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής η καταστροφική πυρκαγιά που... βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα σήμερα στην Κύπρο, αναγκάζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρξει εκκένωση χωριών και μοναστηριών.

Σύμφωνα με Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης απεβίωσε και δεύτερος δασοπυροσβέστης, ο Μάριος Αριστοτέλους, 44 χρόνων, ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες από την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του. Σο ίδιο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων, πατέρας πέντε παιδιών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση του χθες ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός».

Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».

Όσον αφορά τη φωτιά, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η φωτιά στην περιοχή Σολέας παραμένει ανεξέλεγκτη και απειλεί την περιοχή της Ασίνου. Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα τις ρίψεις τους εδώ και μία ώρα περίπου. Υπάρχουν όμως ελπίδες.

Στο μεταξύ, υπό ύφεση βρίσκονται κάποια από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι σύντομα θα αναχαιτισθεί η πύρινη λαίλαπα, η οποία για τρίτη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην περιοχή της Σολέας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικρατεί άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα 16 πτητικά μέσα, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ενώ καθ’ όλη της διάρκειας της νύκτας επιχειρούσαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Τα κύριο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται από τους πρόποδες του βουνού της κοινότητας Κούρδαλι προς τα Σπήλια και στην περιοχή "Ροτσιά" στο δάσος "Αδελφοί".

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει απευθυνθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ήδη τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο σήμερα το πρωί για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Η πυρκαγιά, η χειρότερη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει μέχρι στιγμής αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.
Bookmark and Share