«Διπλή» εκτόξευση από τη Βόρειο Κορέα, έντονη αντίδραση Σεούλ και Τόκιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Διπλή» εκτόξευση από τη Βόρειο Κορέα, έντονη αντίδραση Σεούλ και Τόκιο

  • Σε εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μέσου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρειος Κορέα, με την πρώτη να θεωρείται ότι απέτυχε. 
  • Η κίνηση, κατά παράβαση σειράς αποφάσεων του ΟΗΕ, προκάλεσε την άμεση καταδίκη της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας -που βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή περιμένοντας τις δοκιμές- όπως και την καταδίκη της Ουάσινγκτον.


Οι πύραυλοι από τις δύο... πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Και οι δύο πύραυλοι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Η πρώτη εκτόξευση έλαβε χώρα στις 23:56 ώρα Ελλάδας χθες και η δεύτερη στις 02:03.

Από το Πεντάγωνο, ο εκπρόσπωος Γκάρι ρος ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι επίσης καταδίκασε την εκτόξευση, και είπε σε ξεχωριστή δήλωση πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν θέσουν το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να υπάρξει διεθνής πίεση για αποδοθούν ευθύνες στη Βόρεια Κορέα για τις προκλήσεις αυτές.

Στη Σεούλ, στο μεταξύ, ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε σήμερα ότι ο δεύτερος πύραυλος είχε διανύσει μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δεν γνώριζαν όμως ακόμα αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής ή όχι, ενώ η πρώτη εκτόξευση απέτυχε.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα σήμερα για τις πυραυλικές εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Για «ξεκάθαρη πρόκληση» μίλησε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι. «Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημείωσε από την πλευρά του ο ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Σίνσουκε Σουγκιγιάμα.
Bookmark and Share