Κλίμα έντασης με την Αθήνα συντηρούν τα Τίρανα για την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Κλίμα έντασης με την Αθήνα συντηρούν τα Τίρανα για την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία

O Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα
  • Να μην ασχολείται η Ελλάδα με την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί κάθε τέτοια κίνηση αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ Γλεβίν Ντερβίσι, επιχειρώντας να διατηρήσει το κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις.



Ο κ. Ντερβίσι είναι που την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε με την φανέλα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας και προσέφερε κάλυψη ουσιαστικά στην.. προκλητική ενέργεια αλβανών οπαδών να αναρτήσουν σε γήπεδο της Γαλλίας που αγωνίζονταν η Αλβανική ομάδα για το Euro 2016 το γνωστό επίμαχο πανό με τα αλυτρωτικά συνθήματα για την «Σαμούρια».

Η παρέμβαση του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών έγινε με αφορμή δημοσιεύματα για αντιδράσεις της Αθήνας στην υπόθεση της επιστροφής της περιουσίας της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας το ποίμνιο αποτελείται από όλη την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και μικρότερο αριθμό αλβανών ορθοδόξων.

Ο κ. Ντερβίσι στην δήλωση του αναφέρει ότι η Ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των προσπαθειών των Αλβανών πιστών αλλά είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός Αλβανικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και της αντίληψης της «ελεύθερης Εκκλησίας σε ελεύθερο κράτος».

«Με έκπληξη σημειώνουμε ότι τα νομικά ιδιοκτησιακά προβλήματα στην Αλβανία χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την επέμβαση σε απολύτως εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους» δήλωσε ο κ. Ντερβίσι, κάνοντας ειδική αναφορά στο κύρος της Αλβανικής Εκκλησίας και την ισότιμη συμμετοχή της στην Αγία και Μεγάλη Συνοδό της Κρήτης, αποφεύγοντας όμως την οποιαδήποτε αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Σε ότι αφορά το θέμα της επιστροφής των περιουσιών της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο εκπρόσωπος του Αλβανικού ΥΠΕΞ, τονίζει ότι «οι υποθέσεις θα εξεταστούν βάσει του νόμου και συμφώνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Αλβανίας, και το ζήτημα των περιουσιών αποτελεί μια διαδικασία που αφορά όλους τους Αλβανούς πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας η θρησκείας».

Και η ανακοίνωση του κ. Ντερβίσι, καταλήγει ότι «κάθε φορά πλέον που το ελληνικό κράτος λαμβάνει θέση σχετικά με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και τους Ορθόδοξους στο αλβανικό έδαφος, επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους».

Η Αλβανική κυβέρνηση γνωρίζοντας τους στενούς δεσμούς της Ελληνικής με την Αλβανική Εκκλησία, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την προστασία βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία θρησκευτικής λατρείας, προσπαθεί με τέτοιου είδους ανακοινώσεις να προβοκάρει προκαταβολικά κάθε θέμα που θα εγερθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της και θα περιλαμβάνει φυσικά και τον σεβασμό των λατρευτικών τόπων και την επιστροφή των περιουσιών στην Εκκλησία οι οποίες είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς…
Bookmark and Share