Καστελόριζο: Στην Τουρκία για μια εξέταση αίματος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Καστελόριζο: Στην Τουρκία για μια εξέταση αίματος..

  • Παρότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, εντούτοις αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταξιδεύουν στην Τουρκία ακόμη και για απλές βιοχημικές εξετάσεις.


Υγειονομικά ακάλυπτο παραμένει το ακριτικό Καστελόριζο, όπως διαπίστωσε από την....επίσκεψή του ο ΠΙΣ το Σαββατοκύριακο, ενώ οι πολίτες ακόμη και για απλές εξετάσεις, μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στην Τουρκία.

Παρότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, εντούτοις αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο ή την Τουρκία ακόμη και για απλές βιοχημικές εξετάσεις.

Τα παραπάνω διαπίστωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ο οποίος επισκέφθηκε το Καστελόριζο στις 18 - 19 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Π.Ι.Σ. και υπεύθυνο για τη νησιωτική υγεία κ. Κώστα Κουτσόπουλο, και τον Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστο Μαντά.

«Το ακριτικό νησί, που το χωρίζει μεγάλη απόσταση τόσο από την Ρόδο όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εθνική σημασία για τη χώρα μας, αποτελεί κομβικό σημείο για όλους μας. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον τομέα της περίθαλψης ώστε οι κάτοικοί του να νιώθουν ασφαλείς και να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στη γείτονα χώρα για απλές εξετάσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Στο Δημαρχείο του νησιού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων, με τη συμμετοχή της Αντιπροσωπείας του Π.Ι.Σ., του Δημάρχου του νησιού κ. Γιώργου Σαμψάκου, του αγροτικού ιατρού κ. Γιάννη Ράντου και λοιπών παραγόντων.

Όπως αναφέρθηκε, η μεγάλη απόσταση του νησιού από το νοσοκομείο της Ρόδου δημιουργεί προβλήματα και έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στην Τουρκία, που απέχει λιγότερο από ένα μίλι.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τη θέση του Π.Ι.Σ. για ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι πρωτοβουλίες του Π.Ι.Σ θα υλοποιηθούν σύντομα και τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ανακοινωθούν σε νέα επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Το νησί διαθέτει Πολυδύναμο Ιατρείο.


Βάσει του οργανισμού του προβλέπονται:

- Ένας Διευθυντής γενικής ιατρικής. Ωστόσο, ο Διευθυντής έχει αποσπαστεί σε άλλη περιοχή 5 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα η θέση να μην μπορεί να πληρωθεί.
- Ένας Επιμελητής Β’ γενικής ιατρικής. Η θέση του ιατρού είναι κενή.
- Δύο αγροτικοί ιατροί οι οποίοι υπηρετούν. Ωστόσο ο ένας εκ των δύο αποχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου για την έναρξη ειδικότητας.
- Δύο νοσηλεύτριες των οποίων οι θέσεις είναι κενές. Η μία θέση έχει προκηρυχθεί.
- Δύο μαίες των οποίων οι θέσεις είναι κενές.

Η Αντιπροσωπεία του Π.Ι.Σ. επισκέφθηκε το Πολυδύναμο ιατρείο, στο οποίο βρήκε σε υπηρεσία έναν αγροτικό ιατρό - ο δεύτερος απουσίαζε με κανονική άδεια – έναν φαρμακοποιό και έναν οδοντίατρο που έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Διαπιστώθηκε ότι το Πολυδύναμο ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, έχει καρδιογράφο, μόνιτορ, απινιδωτή και δύο αναλυτές για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα για μία απλή εξέταση αίματος οι κάτοικοι να χρειάζεται να μεταβούν είτε στη Ρόδο ή στην γειτονική χώρα.

Επίσης, κρίθηκε επείγουσα η τοποθέτηση ενός Επιμελητή ή Διευθυντή γενικής ιατρικής, συνεπικουρούμενου από δύο αγροτικούς ιατρούς, τουλάχιστον μίας νοσηλεύτριας και μίας μαίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νησιού.

Απαραίτητη κρίθηκε και η άμεση λειτουργία των δύο αναλυτών για τη διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων, η δημιουργία ειδικού χώρου για τη λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος καθώς και η εφαρμογή της τηλεματικής ιατρικής, μέσω της 2ης ΥΠΕ, για την άμεση διάγνωση προβλημάτων υγείας, καθώς και την εκτίμηση της ανάγκης διακομιδής των περιστατικών σε άλλη υγειονομική μονάδα της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. επισήμανε ότι θα μεταφέρει άμεσα στο Υπουργείο Υγείας την ανάγκη για ασφαλή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του Καστελόριζου, ενώ θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. τη δημιουργία επιπλέον οικονομικών κινήτρων για τη στελέχωση και οργάνωση του Πολυδύναμου Ιατρείου, λόγω και της μείζονος γεωγραφικής σημασίας του για τη χώρα.
Bookmark and Share