Bremain 52% - Brexit 48%: Το πρώτο γκάλοπ μετά την κάλπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Bremain 52% - Brexit 48%: Το πρώτο γκάλοπ μετά την κάλπη

  • Από το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov
  • «Κλειδί» η στάση των Σκωτσέζων, που δείχνει επικράτηση της παραμονής στην ΕΕ, καθώς σχεδόν το 70%-80% πήγε στην κάλπη

Με κομμένη την ανάσα.. παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις αναφορικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί.

Ήδη, στην πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται περί τις 02:00 (ώρα Ελλάδος) από το Γιβραλτάρ.

Επί βρετανικού εδάφους, τα εκλογικά κέντρα του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο, αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave» (σ.σ. γνωστού και ως Brexit).

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.

Ήδη, πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής της Σκωτίας, έκαναν λόγο για συμμετοχή των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα σε ποσοστό περί το 70%-80% ή και παραπάνω. Το γεγονός αυτό ευνοεί σαφώς το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς οι πολίτες της Σκωτίας, οι οποίοι το 2014 είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Remain.

Χωρίς exit polls


Όπως και το 2014, με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έκαναν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλο.

Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου είχαν επίσης οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι, συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν το προνόμιο της ψήφου. Το δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια.

Νικήτρια θα είναι η πλευρά που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό ποσοστό των ψήφων. Τα δύο ποσοστά ήταν πολύ κοντά τις τελευταίες μέρες, ιδίως μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, των τελευταίων ωρών πριν το δημοψήφισμα, αλλά και μεσούντος της διαδικασίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατέγραφαν σαφές προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.