Σκοτεινή προειδοποίηση ΔΝΤ στη Βρετανία για τις συνέπειες του Brexit.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Σκοτεινή προειδοποίηση ΔΝΤ στη Βρετανία για τις συνέπειες του Brexit..

  • Σε περίπτωση Brexit η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει να υποστεί ένα «αρνητικό και σημαντικό» πλήγμα, που θα αναστατώσει το εμπόριο, θα περιορίσει την παραγωγή και θα μειώσει το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στην ετήσια έκθεσή του για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της...Type Your Post Summary HereΕυρωπαϊκής Ένωσης, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι συνέπειες ενδεχόμενου Brexit θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από το είδος της νέας εμπορικής σχέσης που θα συνάψει το Λονδίνο με την Ε.Ε., όπου η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να βρει μία λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στην ανεξαρτησία από τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν.

Το Ταμείο ωστόσο επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί κάλλιστα να είναι χρονοβόρα και πολιτικά δύσκολη, τη στιγμή που σήμερα σχεδόν το 50% των βρετανικών εξαγωγών έχει ως προορισμό την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας μηδενικούς δασμούς και ελάχιστα τελωνειακά εμπόδια.

Επιπλέον, οι βρετανικές εταιρείες, ειδικά όσες ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο, κινδυνεύουν να χάσουν το αποκαλούμενο «διαβατήριο» που σήμερα τους επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, καθιστώντας τη Βρετανία ελκυστικό προορισμό ως βάση επιχειρήσεων για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Η μείωση του εμπορίου κινδυνεύει να επιφέρει αλυσιδωτά χτυπήματα στη βρετανική οικονομία. Η αβεβαιότητα για τη νέα σχέση με την Ε.Ε. μπορεί να μειώσει τις επενδύσεις, τους πραγματικούς μισθούς, την απασχόληση, την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση. Οι μειωμένοι φόροι θα βλάψουν φυσικά και τα βρετανικά δημοσιονομικά, αυξάνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ, οι απώλειες δεν θα είναι δυνατό να υπερκεραστούν από την υποτίμηση της στερλίνας, η οποία θα κάνει μεν τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, αλλά συνάμα οι εισαγωγές θα γίνουν ακριβότερες.

(Μικρότερες) Οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ε.Ε.

Τυχόν έξοδος της Βρετανίας αναπόφευκτα θα έχει εμπορικές-οικονομικές συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά χώρες που έχουν μεγάλο διμερές εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνέπειες για το σύνολο της Ε.Ε. θα είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Βρετανία, με δεδομένο ότι οι βρετανικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ε.Ε. ισοδυναμούν σε αξία με το 13% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναλογούν στο 3% του δικού τους αθροιστικού ΑΕΠ.

Τα σενάρια


Στην ανάλυσή τους για τις συνέπειες του Brexit, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δίνουν δύο θεωρητικά σενάρια. Στο πρώτο, αν και το Λονδίνο πετυχαίνει εμπορική συμφωνία που επιτρέπει αρκετά μεγάλη πρόσβαση στην ενιαία αγορά – στο μοντέλο της Νορβηγίας – η βρετανική οικονομία είναι και πάλι 1,4% μικρότερη από το κανονικό έξι χρόνια από σήμερα.



Το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τελικά αναγκαστική επιστροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 είναι 4,5% μικρότερο από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

Παράλληλα δε με τη διαπραγμάτευση νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., το ΔΝΤ σημειώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί εκ του μηδενός την εμπορική της σχέση με ακόμα 60 άλλες χώρες που σήμερα καλύπτονται από τις συλλογικές συμφωνίες της Ε.Ε.

Τα επιχειρήματα του Brexit


Τα οικονομικά υπέρ και κατά της εξόδου από την Ε.Ε. βρίσκονται στο επίκεντρο της σκληρής προεκλογικής καμπάνιας στη Βρετανία, όμως στην έκθεσή τους οι αναλυτές του ΔΝΤ προσπαθούν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα του στρατοπέδου του Brexit.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η Βρετανία μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια λίρες αποχωρώντας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο υπενθυμίζει ότι η μέση καθαρή συμμετοχή του Λονδίνου είναι αναλογικά μικρή, μόλις 0,3% του ΑΕΠ, κέρδος μικρό σε σχέση με τα χρήματα που θα χαθούν εξαιτίας του πιθανού εμπορικού ακρωτηριασμού της χώρας.

Όσον αφορά το επιχείρημα που θέλει τις βρετανικές εταιρείες να απαλλάσσονται από το «βάρος» των ρυθμιστικών κανονισμών της Ε.Ε., οι αναλυτές του ΔΝΤ υπενθυμίζουν ότι η βρετανική οικονομία είναι ήδη μία από τις πιο ελαφρά ρυθμισμένες σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν, όπως η δύσκολη έκδοση αδειών για νέα οικιστική δόμηση, δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες, αλλά αμιγώς από τις βρετανικές Αρχές.

Επιπρόσθετα, σημειώνει το Ταμείο, ακόμα και σε περίπτωση Brexit πολλές από τις επίμαχες ευρω-ρυθμίσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν με αντίστοιχους εθνικούς κανόνες, καθότι προσφέρουν κρίσιμες προστασίες για το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα της μετανάστευσης, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι, με βάσει τα οικονομικά στοιχεία, οι μετανάστες έχουν στην πραγματικότητα ενισχύσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την παραγωγικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς μάλιστα να έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες για το ντόπιο δυναμικό.

«Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι οι μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαλέσει απώλεια θέσεων και χαμηλότερους μισθούς για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου […] Αντ’ αυτού τα στοιχεία φαίνεται να συνάδουν με την ιδέα ότι οι κοινοτικοί μετανάστες εργαζόμενοι έχουν επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να συνδέσουν καλύτερα εργαζόμενους με δουλειές, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και ν αυξήσουν τη συνολική ζήτηση για προσωπικό».

Η έκθεση ήταν προγραμματισμένο να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, όμως μετατέθηκε για μία ημέρα ως πράξη σεβασμού για τη δολοφονία της Εργατικής βουλευτού Τζο Κοξ, υποστηρίκτριας της παραμονής στην Ε.Ε.
Bookmark and Share