Guardian: Μετά το Grexit και το Brexit έρχεται το... Texit; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Guardian: Μετά το Grexit και το Brexit έρχεται το... Texit;

  • Μια ομάδα Τεξανών ζητά την αποχώρηση τους από τις ΗΠΑ!


Μπορεί αρκετοί, κυρίως υποστηρικτές του Brexit, να διαφωνούν ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην... ΕΕ κάνοντας κι άλλες χώρες μέλη να σκάφτονται το ίδιο όμως ο «ιός» φαίνεται ότι χτύπησε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Daniel Miller, ένας 42 χρονος τεξανός δικηγόρος, παρακολουθεί με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο βρετανικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και δείχνει ιδιαίτερα συγκινημένος από το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδα «Sun» αυτήν την εβδομάδα υπέρ του «Brexit».
Κι αυτό γιατί ηγείται μιας οργάνωσης της οποίας υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 250.000 μέλη και απαιτεί δημοψήφισμα ώστε να κριθεί το αίτημα απόσχισης της πολιτείας του Τέξας από τις ΗΠΑ.
Αν και ο Miller δεν είναι ούτε από το Λονδίνο, ούτε από το Λίβερπουλ αλλά κατάγεται από το «Longview», του Τέξας, 5.000 μίλια μακριά από το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της Βρετανίας, το Γουέστμινστερ, εγείρει τις ίδιες αξιώσεις με αυτές των βρετανών ευρωσκεπτικιστών.
Ως Πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος του Τέξας, το οποίο ευαγγελίζεται την απόσχιση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζει ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα έχει αντίκτυπο από την Αυστρία μέχρι το Όστιν.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται, αν ναι στο «Brexit», γιατί όχι και σε ένα «Texit», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «έχω επαφές με διάφορα στελέχη εκεί στο UKIP, αλλά και στο Συντηρητικό κόμμα».
Ο Miller μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε μια σχετική συνάντηση στο Τέξας έκανε σαφείς, παραλληλισμούς μεταξύ «Brexit» και «Texit», υποστηρίζοντας ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ήταν ένας γάμος συμφέροντος μεταξύ αταίριαστων εταίρων που έχει μετατραπεί σε μια θυελλώδη σχέση με αγεφύρωτες διαφορές, που προκύπτουν από ζητήματα κυριαρχίας, μέχρι το που ξοδεύονται τα χρήματα των πολιτών της από μια αναποτελεσματική, κεντρική γραφειοκρατία.
«Σας θυμίζει κάτι αυτό;» ρωτάει σκωπτικά το ακροατήριο.
«Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιον Nigel Farage;» ρωτά το κοινό.
«Ψάξτε τον στο YouTube - πιστέψτε με, θα τον απολαύσετε », προσθέτει.
Ένα πιθανό «Brexit» όπως λέει ο ίδιος «δεν βοηθά μόνο την δική μας περίπτωση, αλλά θα αποτελεί ένα πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα μιας σύγχρονης δημοκρατίας που έχει έννομο συμφέρον και διεξάγει μια δημόσια συζήτηση όπου οι άνθρωποι μιας χώρας, και όχι η πολιτική τάξη μόνη της, αποφασίζουν για το πώς οι ίδιοι επιθυμούν να κυβερνηθούν».
Τα επιχειρήματα είναι ουσιαστικά ταυτόσημα, επιμένει ο Miller.
«Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε στην εξίσωση την Μεγάλη Βρετανία με το Τέξας » και την ΕΕ με τις ΗΠΑ» λέει.
«Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε την λέξη Βρυξέλλες με την λέξη Ουάσιγκτον» προσθέτει.
«Είναι ακριβώς το ίδιο».
Ο Miller, ο οποίος όπως λέει μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον είναι απογοητευμένος από τα δεσμά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πάνω στο Τέξας, όπως και αρκετοί ακόμη συντοπίτες του.
Bookmark and Share