Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών τον Ιούλιο το επενδυτικό κλίμα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών τον Ιούλιο το επενδυτικό κλίμα

  • Υπό το φόβο των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο Sentix, καθώς οι...επενδυτές και οι αναλυτές φοβούνται ότι θα είναι μεγάλος ο οικονομικός αντίκτυπος από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει ο Sentix υποχώρησε τον Ιούλιο στις 1,7 μονάδες από τις 9,9 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 5,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Ρόιτερς.

«Η ψήφος για το Brexit στα τέλη του Ιουνίου στη Βρετανία έχει πολύ διαφορετικό αντίκτυπο διεθνώς σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προσδοκίες», ανέφερε ο όμιλος Sentix, σημείωνοντας ότι οι επενδυτές εμφανώς διαφοροποιούνται και, συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας, θεωρούν ότι η ευρωζώνη είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο.

«Κατά συνέπεια, η οικονομία της ευρωζώνης είναι επικίνδυνα κοντά στη στασιμότητα», ανέφερε ο Sentix.

Αντανακλώντας τις ανησυχίες αυτές, ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο -2,0 από το 10 του Ιουνίου, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Ο υποδείκτης που αποτυπώνει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση υποχώρησε στο 5,5 από το 9,8.

Ο Sentix πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τις αγορές για να αντιδράσει. Ο υποδείκτης για τις προσδοκίες νομισματικής πολιτικής αυξήθηκε στο 30,5 από το 15.

Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επιδεινώθηκε στις 18,4 από τις 20,7 μονάδες. Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας και ο δείκτης μέτρησης των προσδοκιών υποχώρησε στο 2,7 από το 7,9.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.055 επενδυτών.
Bookmark and Share