Την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών ζητεί από την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών ζητεί από την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου


  • Η Ελλάδα θα εξετάσει το αίτημα για άσυλο των οκτώ μελών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, σύμφωνα δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.


«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο... υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πρόκειται για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που προσγειώθηκαν το μεσημέρι με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Όλοι τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

«Η Ελλάδα θα εξετάσει» τα αιτήματα ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Η Ελλάδα θα εξετάσει το αίτημα για άσυλο των οκτώ μελών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, σύμφωνα δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όλοι τους συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι ζήτησε από τη χώρα μας την έκδοσή τους στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες.
Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, και οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Κυριακή.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το τουρκικό ελικόπτερο Black Hawk θα επιστραφεί αμέσως στην Τουρκία.
Όλγα Γεροβασίλη: Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει:
«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.
Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός 'Αμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.
Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Ανακοίνωση της ΥΠΑ για την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου

«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.
Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.
Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».
Bookmark and Share