Ντόμινο καταλήψεων στις Σχολές του ΑΠΘ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ντόμινο καταλήψεων στις Σχολές του ΑΠΘ..



  • "Έπεσε"και η Φιλοσοφική ...ακολουθεί η Θεολογική.
  • Μπάχαλο και απόλυτη αναρχία στο κέντρο της πόλης..


Διάσταση απόψεων εκδηλώνεται μεταξύ Eισαγγελίας και αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης για τον τρόπο αντιμετώπισης των "αναρχικών" καταληψιών του No Border Camp στο ΑΠΘ, με την πρώτη να απαιτεί την άμεση...εφαρμογή όσων προβλέπονται από τον νόμο.

Την ίδια ώρα οι καταλήψεις Σχολών του Πανεπιστημίου παίρνουν τη μορφή ντόμινο, με την ανησυχία των πρυτανικών αρχών να κορυφώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των κατασκηνωτών, ο κύριος όγκος των οποίων αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Χθες το πρωί ομάδα ατόμων κατέλαβε και το νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, έπειτα από την κατάληψη της Νομικής την Πέμπτη, και εκφράζονταν φόβοι για άμεση κατάληψη και του κτιρίου της Θεολογικής.
Λίγη ώρα μετά εκδηλώθηκε και τρίτη στη σειρά εισαγγελική παρέμβαση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, να υπενθυμίζει σε αυστηρό τόνο προς την Αστυνομία ότι δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο με τον νόμο 4009/2011 και να εφιστά την προσοχή τους για την άμεση εκτέλεση της παραγγελίας της να προχωρούν σε αυτόφωρες συλλήψεις όταν διαπιστώνεται η τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Δικογραφίες

Η κυρία Κακάλη αναφέρεται σε συγκεκριμένα αδικήματα που τελούνται, ζητώντας να σχηματιστούν δικογραφίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφού διαπιστώνεται η απουσία υποδομών καθαριότητας και υγιεινής σε χώρους του Πανεπιστημίου που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο κάμπινγκ.
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός καλεί και πάλι τους αστυνομικούς -όπως στην πρώτη παραγγελία της την περασμένη Τετάρτη- να την ενημερώνουν προσωπικά για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν με καθημερινές αναφορές. Είχε μεσολαβήσει την Πέμπτη η εντολή της εισαγγελέως Ποινικής Δίωξης, Ιωάννας Ζωγράφου, για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας μόλις ενημερώθηκε για την κατάληψη της Νομικής.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικές αρχές εξακολουθούσαν να τηρούν στάση αναμονής, με έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους εισερχόμενων στους χώρους του Πανεπιστημίου και την παρακολούθηση όσων γίνονται στο camp.
Χθες στις 09.30 ομάδα νεαρών προχώρησε στην κατάληψη και του κτιρίου της νέας Φιλοσοφικής Σχολής, με τη «συνταγή» που χρησιμοποιήθηκε για να καταληφθεί την Πέμπτη αυτό της Νομικής. Περίπου τριάντα άτομα ζήτησαν από τον φύλακα να τους ανοίξει το κτίριο προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και χώρους υγιεινής, αλλά και σε αμφιθέατρα και χώρους διδασκαλίας που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις τους, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβίαζαν την πόρτα.
Ο φύλακας τους απάντησε ότι η απόφαση της Συγκλήτου είναι να μην ανοίγουν κτίρια του Πανεπιστημίου σε άτομα που δεν γνωρίζουν και τότε εκείνοι παραβίασαν την είσοδο, σπάζοντας με κόφτη την κλειδαριά. «Ευτυχώς μέχρι στιγμής οι φθορές είναι σχετικά μικρές και περιορίζονται στο σπάσιμο της κλειδαριάς της εισόδου, καθώς και άλλης μίας σε ένα αμφιθέατρο στο εσωτερικό του κτιρίου. Η ανησυχία μας, όμως, είναι μεγάλη. Ελπίζουμε να έχουν την ευαισθησία να μην πειράξουν το αρχειακό υλικό, τα παλαίτυπα βιβλία και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό μας, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν παρεισέφρησαν ανάμεσά τους κακοποιά στοιχεία», είπε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης.
Δύο μεταπτυχιακά προγράμματα που είχαν προγραμματιστεί για χθες μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ εναλλακτικές λύσεις αναζήτησε και το προσωπικό για το ερευνητικό έργο του.
Οι πανεπιστημιακές Αρχές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι το μπαράζ των καταλήψεων Σχολών θα έχει και συνέχεια, με πρώτη «υποψήφια» τη Θεολογική, που μαζί με τη Νομική και τη Φιλοσοφική πλαισιώνουν τον χώρο της χθεσινοβραδινής πρώτης «συναυλίας υποδοχής» του No Border Camp. Σημειώνεται ότι το τετράγωνο «κλείνει» με το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.
Χθες το πρωί οι κατασκηνωτές που είχαν εγκατασταθεί στο πάρκο του Αστεροσκοπείου - Μετεωροσκοπείου υπολογίζονταν γύρω στους 300 με περίπου 40 σκηνές και αυξάνονταν με νέες αφίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το «καραβάνι»
Οι πληροφορίες που έρχονταν μέσα από τους διαδικτυακούς χώρους διαλόγου των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο camp ανέφεραν ότι ο κύριος όγκος των «αλληλέγγυων» θα εγκατασταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά ομάδες από βαλκανικές χώρες, από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ το «καραβάνι» από την Κεντρική Ευρώπη αναμενόταν χθες το βράδυ με απροσδιόριστο αριθμό ατόμων. Φορτηγά έφταναν και χθες στο «στρατηγείο» που έχει στηθεί στο πίσω μέρος της Νομικής, ξεφορτώνοντας τρόφιμα, μπίρες και άλλα ποτά.
Πηγές των πανεπιστημιακών Αρχών εκτιμούσαν ότι όσο αυξάνεται ο όγκος των συγκεντρωμένων θα γίνονται νέες καταλήψεις, καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες τους, κυρίως για πρόσβαση σε χώρους υγιεινής.
Σήμερα, Σάββατο, το πρόγραμμα του camp περιλαμβάνει εκδηλώσεις διαλόγου με τη συμμετοχή και γυναικών μεταναστριών, καθώς και μία θεατρική παράσταση, ενώ για αύριο, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί η πρώτη μηχανοκίνητη πορεία προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης.
πηγή "Έθνος"
Bookmark and Share