Λύση για τον ΟΑΣΘ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Λύση για τον ΟΑΣΘ.

  • Συμφωνία πάνω σε τέσσερα βασικά σημεία επιτεύχθηκε στη σημερινή τριμερή συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, των εκπροσώπων της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
  • Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι -Κανονικά θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία από σήμερα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

-Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει μίνιμουμ 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων
-Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλλει μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους
-Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.
-Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενων ΟΑΣΘ και Υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2016.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις όπως και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων, δρομολογεί διαδικασίες για την άσκηση διαφανής και αντικειμενικής πολιτικής και προστατεύει παράλληλα το δημόσιο αγαθό της μεταφοράς για όλους τους πολίτες».
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «ο ΟΑΣΘ έχει μια πρωταρχική υποχρέωση ως εργοδότης, να πληρώνει τους μισθούς στους εργαζομένους του». «Δεν έχει επιλογή ο εργοδότης να μην πληρώνει τους εργαζομένους του, ούτε είναι νόμιμο το lock out στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, κατέστησε αναγκαίο να διευκρινιστεί ποιες είναι ακριβώς οι οφειλές του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, ενώ υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αποκατασταθεί η δημόσια υπηρεσία των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και να καταβληθούν στους εργαζόμενους οι μισθοί τους.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης, επισήμανε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι «ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία, υπό τις παρούσες συνθήκες, που μπορούσε να επιτευχθεί». «Είναι μία πολύ καλή ημέρα σήμερα γιατί διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στην Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.
Bookmark and Share