Γιατί τετραπλασιάστηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Γιατί τετραπλασιάστηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο.

  • «Έκρηξη» του αριθμού των επιταγών και των συναλλαγματικών που έμειναν ακάλυπτες, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καταγράφηκε τον Ιούλιο, μήνα με αυξημένες υποχρεώσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, λόγω της έναρξης εξόφλησης των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελείας.

Λόγω της...έλλειψης ρευστότητας, που αποτυπώθηκε και στις δημόσιες εισπράξεις του Ιουλίου, δεν είναι αυξημένα μόνο τα τεμάχια των επιταγών που σφραγίστηκαν τον Ιούλιο, αλλά κυρίως τα ποσά στα οποία αντιστοιχούσαν, καθώς πρόκειται για τετραπλάσια «φεσια» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εξέλιξη αυτή μαρτυρά τη «ρήξη» που παρατηρείται έπειτα από αρκετά χρόνια, τουλάχιστον από το 2012, όπου επιχειρηματίες προσπαθούν να καλυφθούν - όσο το δυνατόν - έναντι πιστωτικού κινδύνου από πελάτη τους. Πολλοί δε εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι προμηθευτές της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Τειρεισία», τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.719 ακάλυπτες επιταγές, έναντι 1.146 τον Ιούνιο, με το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων που αθετήθηκαν να φθάνει τα 199,5 εκατομμύρια ευρώ, από 47 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.



Αν στο ποσό προστεθούν και τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ των χρεών από τις συναλλαγματικές που «διαμαρτυρήθηκαν», τα φέσια από τις εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν τον Ιούλιο στα 203,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στους έξι προηγούμενους μήνες τα χρέη ανέρχονταν σωρευτικά σε 191 εκατομμύρια.



Bookmark and Share