Η Βουλγαρία «ανησυχεί για νέο κύμα προσφύγων» λόγω Ερντογάν. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Η Βουλγαρία «ανησυχεί για νέο κύμα προσφύγων» λόγω Ερντογάν.

  • Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ναυαγίου στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εκφράζει ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ναυαγίου στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εκφράζει με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εκφράζει...λέγοντας χαρακτηριστικά πως φοβάται «για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρόεδρος, είπε ο Μπορίσοφ μιλώντας στη FAZ, «έχει ήδη απειλήσει στο παρελθόν ότι μπορεί να "πλημμυρίσει" την Ευρώπη με πρόσφυγες». Αυτή τη στιγμή είναι «πολύ της μόδας» να εμφανίζονται ορισμένοι πολιτικοί ως «θαρραλέοι ήρωες», οι οποίοι «πάνε σε πόλεμο με άρματα μάχης και αεροπλάνα», είπε δηκτικά, προσθέτοντας «Οποιος όμως επιδίδεται σε λεκτικούς εκφοβισμούς, κάποια στιγμή μπορεί και να το κάνει».

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ευρώπη καταγγείλει τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Ερντογάν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «τότε θα πραγματοποιήσει την απειλή του».

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν «μοιραίες» για τη Βουλγαρία, είπε ο Μπορίσοφ και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει εντονότερα τα φτωχότερα κράτη μέλη για να προστατέψουν τα σύνορά τους με την Τουρκία.

Ο Μπορίσοφ θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η χώρα του «έχει αφεθεί μόνη» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Δεν γνωρίζω όμως για πόσο ακόμα θα αντέξουμε την προσφυγική πίεση στα σύνορά μας» πρόσθεσε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασης της χώρας του να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία: «Με τον φράχτη έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία».

Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει «ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σ΄αυτήν», είπε ο Μπορίσοφ, και απευθυνόμενος στην ΕΕ ζήτησε να επιδιώξει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Μπορίσοφ επισκέπτεται τη Γερμανία το Σάββατο κατόπιν προσκλήσεως της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στους ηγέτες της Αυστρίας, της Κροατίας της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας, προκειμένου να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση.
Bookmark and Share