Μπάιντεν σε Τουρκία: «Δεν έχετε καλύτερο φίλο από εμάς» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Μπάιντεν σε Τουρκία: «Δεν έχετε καλύτερο φίλο από εμάς»

  • «Ας προχωρήσουμε» λέει για τις τουρκικές εκκαθαρίσεις ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.


Κάθε δυνατή προσπάθεια να διασκεδάσει τη «δυσφορία» της Τουρκίας απέναντι στην στάση των ΗΠΑ έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την... επίσκεψή του στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον είναι «ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία» και διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξή της τόσο μετά το πραξικόπημα όσο και στο ζήτημα της Συρίας και ειδικά στην ενότητά της -δηλαδή την τουρκική επιδίωξη να αποφευχθεί δημιουργία κουρδικού θύλακα.

Έστω κι αν απέφυγε να θρέψει τις προσδοκίες για έκδοση του Γκιουλέν, ο Μπάιντεν καταδικάσε το «τρομοκρατικό πραξικόπημα» και εξέφρασε το «θαυμασμό» του για την αντίδραση απέναντί του.

Οι θετικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ξεπερνούσαν κατά πολύ την αναμενόμενη διπλωματική αβρότητα και στόχευαν στην υπέρβαση του άσχημου κλίματος -στο κάδρο του οποίου η Άγκυρα είχε φροντίσει να βάλει και την απόπειρα επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία.

«Η υποστήριξή μας των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι απόλυτη και ακλόνητη» ανέφερε ο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας το πραξικόπημα «επίθεση στον τουρκικό λαό» και λέγοντας πως όσοι εμπλέκονταν σε αυτό ήταν τρομοκράτες.

Όσον αφορά το αρνητικό, μέχρι και εχθρικό, κλίμα απέναντι στις ΗΠΑ που είχαν υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης για την στάση μετά το πραξικόπημα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «κατανοεί πως κάποιοι στην Τουρκία δεν πιστεύουν πως ο υπόλοιπος κόσμος αντέδρασε στο πραξικόπημα αρκετά γρήγορα ή με συμπάθεια» απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση.

«Λυπούμαστε για τα δεινά που υπέστη η Τουρκία» είπε, ζητώντας επίσης «συγγνώμη» επειδή «δεν ήρθα αρκετά νωρίς στην Τουρκία».

«Στεκόμαστε με δέος απέναντι στο πώς αντέδρασε η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος» είπε. Στρεφόμενος στον τούρκο πρόεδρο, ο Μπάιντεν ανέφερε πως αν είχε φύγει 15 λεπτά αργότερα από το ξενοδοχείο που βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά: «Αυτά δεν τα διαβάζεις στα βιβλία Ιστορίας, αυτά τα ζεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν: Να τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για έκδοση του Γκιουλέν

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα συνεργάζεται με την Τουρκία στο να εξετάσει τα στοιχεία κατά του Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για έκδοση -όπως ζητά η Άγκυρα- του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, όσο αυτή θα φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα συμφέρον να προστατεύσει οποιονδήποτε έχει βλάψει μία χώρα - σύμμαχο και σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε «ακλόνητη στήριξη» στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα, ο Μπάιντεν είπε: «Ας δώσουμε λίγο χρόνο» και «ας προχωρήσουμε».

Είπε, επίσης, ότι τούρκοι αξιωματούχοι τού ξεκαθάρισαν ότι ο κανόνας δικαίου θα τηρηθεί στη διάρκεια των ερευνών για το πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν την άποψή τους για τις κουρδικές δυνάμεις YPG στη Συρία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι όταν ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη βομβαρδισμένη Εθνοσυνέλευση, είπε «Μακάρι να μην είχαμε τον Γκιουλέν στην Αμερική», χωρίς να είναι γνωστό εάν η φράση του ξέφυγε, ή εάν επρόκειτο για ηθελημένη δήλωση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρχές πιθανότατα θα υποβάλουν την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα.

Στο αίτημα αυτό οι κατηγορίες που θα αναφέρονται θα σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Η Αγκυρα κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκιουλέν για την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Bookmark and Share