Βέλγιο και Ολλανδία αναθεωρούν τα σύνορά τους και προχωρούν σε ανταλλαγή γης! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Βέλγιο και Ολλανδία αναθεωρούν τα σύνορά τους και προχωρούν σε ανταλλαγή γης!

  • Και όμως το Βέλγιο και η Ολλανδία προχωρούν σε οικιοθελή αναθεώρηση των συνόρων τους με ανταλλαγή γης κατόπιν πολλών χρόνων διαπραγματεύσεων.


Έτσι το Βέλγιο θα παραχωρήσει δεκατέσσερα εκτάρια και θα λάβει...πίσω τρία σε άλλη περιοχή που θα παραδώσει η Ολλανδία

Η συμφωνία, αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου θα μεταβεί στο Άμστερνταμ για να παραβρεθεί στην υπογραφή του συμφώνου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με τον Didier Reynders, τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, η ανταλλαγή γης είναι δυνατή «εξαιτίας των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών» και αποτελεί απόδειξη πως «τα σύνορα μπορούν να επανακαθοριστούν με ειρηνικά μέσα».

Φυσικά πρόκειται για μία κίνηση που προκαλεί ανησυχίες σε πολλές χώρες καθώς δημιουργείται η εικόνα ότι τα σύνορα δεν υπάρχει ανάγκη να είναι σταθερά και μπορούν να μεταβληθούν.

Τα τωρινά σύνορα μεταξύ των δυο χωρών συμφωνήθηκαν το 1843 και ακολουθούν τις όχθες του ποταμού Meuse.

Όταν το 1961 οι αρχές αποφάσισαν να «σηκώσουν» τεχνητά τη μια όχθη για να διευκολυνθεί η πλοήγηση το Βέλγιο «εισήλθε» στην Ολλανδική όχθη.

Επειδή όμως δεν υπήρχε πρόσβαση στο σημείο από ξηράς, η συγκεκριμένη κίνηση δημιούργησε ένα καθεστώς «ανομίας» στην περιοχή και οι Ολλανδοί κάτοικοι παραπονέθηκαν στις Αρχές πολλές φορές για ξέφρενα πάρτι κλπ.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά ουσιαστικά βήματα προόδου έγιναν μετά το 2012.

Πάντως για να είμαστε ακριβείς αυτό έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Μόσχα επέστρεψε στο Πεκίνο το μισό τμήμα ενός νησιού που είχε καταληφθεί το 1929 από τα στρατεύματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια μεθοριακής σύγκρουσης.

Η τελική συμφωνία διευθέτησης της συνοριακής ζώνης των 4.300 χλμ. των συνόρων των δύο χωρών υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2008. Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία παραχώρησε 174 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών νησιών, που βρίσκονται στη συμβολή των ποταμών Χεϊλόνγκ και Ουσούλι, στα σύνορα της Κίνας με τη Ρωσία στην Άπω Ανατολή
Bookmark and Share