Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό.


  • Φόβοι ότι η Μόρια είναι μόνο η αρχή...


Ο Πρωθυπουργός, κόμματα, ΜΚΟ και άλλοι φορείς δήλωσαν συγκλονισμένοι με το τραγικό συμβάν στον καταυλισμό της Μόριας όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο καθένας, ανάλογα τι...εκπροσωπεί, ασκεί και την αντίστοιχη κριτική, ενώ δεν λείπουν και οι κόντρες στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού όπως φάνηκε από την αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Η τραγωδία στη Μόρια και η βίαιη αντίδραση μέρους των προσφύγων, τα πρόσφατα επεισόδια με μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο και στη Σάμο που διαμαρτύρονται για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά, την απόφαση της Αυστρίας να αποσύρει τους Βέλγους εμπειρογνώμονες από τα ελληνικά νησιά, με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ο διχασμός μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων στα νησιά και τις «αλληλοκατηγορίες με τα ευφυολογήματα από το σύνολο των κομμάτων, δείχνουν ξεκάθαρα την έλλειψη στρατηγικής και μαρτυρούν ότι τα hot spots πραγματικά «καίνε».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά παιχνίδια που εξυφαίνονται σε διεθνές επίπεδο, με την Ελλάδα να είναι απλά θεατής και να μετατρέπεται σε μεθοριακό σταθμό της ΕΕ για τους εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους, προκαλεί μόνο ανησυχία, δεδομένου ότι υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού η κερκόπορτα έχει ανοίξει προκαλώντας ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με ανυπολόγιστες συνέπειες

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία απειλεί την ΕΕ ότι εάν δεν προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία θα την «πνίξει» στους μετανάστες και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι το κύμα των «αντιποίνων» θα χτυπήσει πρώτα την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, αρκετοί εκ των οποίων ίσως για πάντα, είναι άθλιες, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, ενώ πραγματοποιείται μια βίαιη κοινωνική μετάλλαξη με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να νιώθουν αβοήθητοι και αρκετοί να μετατρέπονται από αρωγοί που ήταν στην αρχή σφόδρα αντίθετοι στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.
Πρόκειται για πραγματικότητες που τα αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και αυτά της ΕΕ τις βλέπουν αν όχι εξ αποστάσεως ίσως με κάποια προκατάληψη.

Σε κίνδυνο οι ζωές εκατοντάδων ανθρώπων


Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή τους στο Twitter επισημαίνουν ότι η πληρότητα του κέντρου φιλοξενίας στη Μόρια είναι στο 200%. Υπογραμμίζουν δε ότι ΕΕ και Ελλάδα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές περίπου 1000 ανθρώπων.

Επίσης οι Γιατροί του Κόσμου και καλούν τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ασφάλειας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Όπως περιγράφουν, κλιμάκιο της οργάνωσης παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εντός του κέντρου, περιθάλποντας τραυματίες και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη. Σήμερα, επέστρεψαν κανονικά εντός του κέντρου, λειτουργώντας τα ιατρεία της οργάνωσης και παρέχοντας πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη.

«Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες», επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου και κάνουν λόγο για χώρους φιλοξενίας «χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλους για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτά».

«Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας», προσθέτουν.
Bookmark and Share