Προβάδισμα Γκρουέφσκι δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Προβάδισμα Γκρουέφσκι δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια

...ενόψει των εκλογών της 11ης Δεκεμβρίου.


Στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 11ης Δεκεμβρίου, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην πρώην Γιουγκοσλάβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας η οποία οδεύει σε πρόωρες εκλογές, σε μια ...προσπάθεια να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει ένα χρόνο τώρα τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα VMRO DPMNE του οποίοι ηγείται ο επί τρεις θητείες πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά.

Στη μια, που έγινε για λογαριασμό του φιλοκυβερνητικού εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού “Repoublica” το VMRO συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% έναντι 16% του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζόραν Ζάεφ. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ποσοστό 6,3% και ακολουθεί το νεοσύστατο κόμμα BESSA, επίσης αλβανικό, με 3.2%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για τον προσκείμενο στην αντιπολίτευση τηλεοπτικό σταθμό TELMA, φέρει και αυτή πρώτο το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι με 23.7% και δεύτερο το SDSM με 18.9%. Τρίτο δίνει στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων το αλβανικό DUI με 6.2%.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα εμφανίζεται φορτισμένη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικεντρώνουν την οξύτατη κριτική τους στον κ. Γκρουέφσκι τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και αυταρχισμό με κορυφαίο το ζήτημα των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών, πολιτικών και επιχειρηματιών, το οποίο αποτέλεσε τελικά και την αφορμή να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές.

Ο κ. Γκρουέφσκι και το κόμμα του, από την πλευρά τους, έχουν αναγάγει σε κορυφαίο προεκλογικό όπλο την κατηγορία εναντίον της αντιπολίτευσης, ότι εάν κυβερνήσει θα καταστήσει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη σε όλη την επικράτεια, μομφή που διαψεύδεται από τον κ. Ζάεφ.

Η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα είναι μεν στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων χωρίς ωστόσο να συζητείται με ιδιαίτερη ένταση, καθώς οι αντίπαλοι εκφράζουν τις ίδιες περίπου θέσεις με ελαφρές αποχρώσεις κυρίως ως προς τους τακτικούς χειρισμούς, ενώ παρότι υπάρχουν στο προεκλογικό “κάδρο” και στα προγράμματα, τα θέματα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εντούτοις δεν δείχνουν να αποτελούν ισχυρά όπλα στην αντιπαράθεση.

Χθες το βράδυ το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι οργάνωσε στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων ογκώδη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία εκτός από τον ηγέτη του μίλησαν και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Γερμανός βουλευτής Τομπίας Τσεχ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας είπε ότι η ΠΓΔΜ «βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Bookmark and Share