Οι δορυφόροι της SpaceX θα φέρουν 200 φορές γρηγορότερο Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι δορυφόροι της SpaceX θα φέρουν 200 φορές γρηγορότερο Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

  • Πριν λίγες ημέρες η SpaceX κατέθεσε μια αίτηση στην FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ), προκειμένου να λάβει την άδεια εκτόξευσης τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων γύρω από τη Γη. Στόχος να υλοποιήσει την υπόσχεση που ακούσαμε πρώτη φορά προ διετίας από τα χείλη του Elon Musk: να προσφέρει δορυφορικό Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Όπως γίνεται βέβαια ευνόητο, για την...υλοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου project δεν αρκούν «αρκετοί» δορυφόροι, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο ιδρυτής της SpaceX. Γι’ αυτό και στην αίτηση προς την FCC αναφέρεται ότι η εταιρεία θα εκτοξεύσει ούτε δέκα, ούτε εκατό, αλλά συνολικά 4.425 δορυφόρους. Σύμφωνα με την αίτηση της εταιρείας, σε πρώτη φάση θα εκτοξευτούν 800 δορυφόροι που θα καλύψουν τις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.

Ο αριθμός φαντάζει εντυπωσιακός, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή σε χαμηλή τροχιά πετούν συνολικά περίπου 1.100 δορυφόροι, μισοί εκ των οποίων προέρχονται από τις ΗΠΑ. Συνολικά πάντως υπολογίζεται ότι περίπου 2.600 παλαιότεροι ή ανενεργοί και προβληματικοί δορυφόροι «περιφέρονται» στο διάστημα.


Ταχύτατο Internet παντού

Οι δορυφόροι της SpaceX θα κινούνται σε ύψος περί των 1.300 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ψηλότερα από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), αλλά χαμηλότερα από τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που κινούνται περίπου στα 35.500 χλμ.

Η άλλη βασική τους διαφορά θα είναι οι διαστάσεις και το βάρος. Οι δορυφόροι του Musk θα ζυγίζουν 386 κιλά και θα έχουν τις διαστάσεις ενός Mini Cooper, την ώρα που οι συμβατικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι ζυγίζουν αρκετούς τόνους και το μέγεθος τους ξεπερνά αυτό ενός λεωφορείου.

Όταν τελικά όλοι οι δορυφόροι μπουν σε τροχιά, θα έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε γρήγορο Internet από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρεθούμε. Όταν λέμε γρήγορο το εννοούμε: οι ταχύτητες σύνδεσης θα φτάνουν το 1GBps. Αν θεωρήσουμε ότι οι η μέση ταχύτητα πρόσβασης σήμερα δεν ξεπερνά τα 5,1 Mbps, μπορούμε να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του άλματος προς το μέλλον. Οι πρώτοι 1.600 δορυφόροι που θα μπουν σε τροχιά θα προσφέρουν αθροιστική χωρητικότητα 32 Tbps.

Πόσο θα στοιχίσει

Οι αρχικές προβλέψεις του Elon Musk όταν είχε αποκαλύψει το πλάνο έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο μετά την ανακοίνωση, η Google έσπευσε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στο υπερφιλόδοξο εγχείρημα.


Ο ανταγωνισμός

Εκτός από τη SpaceX έντονο ενδιαφέρον για την κάλυψη του πλανήτη με δορυφορικό έχει δείξει και η Facebook. Κατά σατανική σύμπτωση, η έκρηξη του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX κατέστρεψε και τον δορυφόρο AMOS-6, τον οποίο θα χρησιμοποιούσε η Facebook για να προσφέρει Internet στην υποσαχάρια Αφρική. Τα σχέδιά της πήγαν μεν πίσω, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν, όπως δήλωσε ο Mark Zuckerberg.

Η Google επίσης παρά την επένδυσή της σε αυτό το project, έχει εκπονήσει μέσω της μητρικής της, Alphabet, και δικά της πλάνα για παροχή «εναέριου» Internet με μπαλόνια ή/ και drones.

Ενεργό ενδιαφέρον έχει δείξει και η Boeing, αλλά και η Airbus σε μια συνεργασία με τη Virgin. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της νέας κούρσας του διαστήματος και βέβαια τις πρώτες εκτοξεύσεις.
Bookmark and Share