Πάρτι διορισμών και μονιμοποιήσεων σε υπουργεία και ΟΤΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Πάρτι διορισμών και μονιμοποιήσεων σε υπουργεία και ΟΤΑ

Μύρισε ...εκλογές.
  • Μπαράζ προσλήψεων και «τακτοποιήσεων» στο Δημόσιο με τροπολογίες, νομοσχέδια και ρυθμίσεις, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις αλλά και το κοινό αίσθημα.


Εν αρχή ήταν... οι μετακλητοί. Aκολούθησε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να παραιτούνται των ένδικων μέσων σε περίπτωση πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε συμβασιούχους, ενώ σωρεία ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν μονιμοποιήσεις και παρατάσεις συμβάσεων περιέχεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο.

Το «παζλ» ήρθε να συμπληρώσει η προ ημερών δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή για μετατροπή των συμβασιούχων, η πλειονότητα των οποίων απασχολείται στους δήμους, σε αορίστου χρόνου συμβάσεις (ΙΔΑΧ), παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργότερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπάρχει ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε αύξηση των μετακλητών με τη γ.γ. του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να κατέχει τα πρωτεία, έχοντας στη διάθεσή της 171 μετακλητούς υπαλλήλους. Συνολικά, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.578, τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 1.814 και τον Δεκέμβριο 1.901. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Βερναρδάκης είχε αποδώσει την αύξηση στην αλλαγή της μεθοδολογίας συλλογής στοιχείων, σημειώνοντας ότι στους εν λόγω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι αμιγώς «μετακλητοί» αλλά «και όλοι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται σε γραφεία πολιτικών και κυβερνητικών προσώπων καθώς και οργάνων διοίκησης με εργασιακή σχέση που προσιδιάζει με αυτή των μετακλητών».

Μετά τους μετακλητούς, ήρθαν οι... έμμεσες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων των ΟΤΑ που δικαιώνονταν πρωτοδίκως από τα δικαστήρια. Με τροπολογία προβλέφθηκε ότι εφόσον υφίστανται πρωτόδικες αποφάσεις που τους δικαιώνουν, υπάρχει η δυνατότητα παραίτησης του Δημοσίου από τα ένδικα μέσα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης με στόχο προσλήψεις στο Δημόσιο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας σε ερώτηση 33 βουλευτών της Ν.Δ. που κατήγγειλαν προσλήψεις ημετέρων, η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η πλειονότητα των προσλήψεων αφορά αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε εγγράφως στη Βουλή η υπουργός, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν διοριστεί ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συνολικά 2.224 άτομα. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν όλο το Δημόσιο, πλην ΝΠΙΔ. Εκ των προσλήψεων αυτών, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, οι 1.756 έγιναν λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, οι 465 αφορούσαν λοιπές προσλήψεις και τρεις αφορούν προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Bookmark and Share