Αντισταθμιστικά μέσω... συζύγων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Αντισταθμιστικά μέσω... συζύγων.

  • «Άνθρακες ο θησαυρός» για ένα ακόμα από τα περίφημα αντισταθμιστικά που περιελάμβανε το non paper του Μαξίμου τη Δευτέρα. 
  • Ο λόγος για ένα καλό μέτρο που στόχευε στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας μέσω ενός δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ που θα λάμβανε η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα...


 Μάλιστα η υπόθεση αυτή που παρείσφρησε στο φάκελο της αξιολόγησης με ελληνική πρωτοβουλία, αποτελεί καθαρά... οικογενειακή υπόθεση, καθώς.. το θέμα φέρεται να έτρεξε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και στο στάδιο της υλοποίησης θα το έτρεχε η σύζυγός του αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Στην κυβέρνηση είχαν ζητήσει μάλιστα οι εθνικές δαπάνες που θα συνόδευαν το δάνειο να εξαιρεθούν από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το όλο εγχείρημα προσέκρουσε τελικά στους υπολογισμούς των θεσμών για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς φαίνεται ότι επιβαρύνει τις ήδη οριακές εκθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, το 20ετές δάνειο ήταν ακριβότερο και από τα δάνεια του ESM, αλλά και αυτών του ΔΝΤ και διαμορφώνονταν στα επίπεδα όπου εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα όταν επιστρέψει στις αγορές.

Επί τους δανείου φαίνεται ότι έχουν διατυπώσει ενστάσεις και ευρωπαϊκοί θεσμοί, ακόμα και ο πιο ακραιφνής φίλος της ελληνικής κυβέρνησης ο Γάλλος επίτροπος Pierre Moscovici, μιλώντας προχτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι φέρονται να έχουν συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι η πρωτοβουλία της θα μπορούσε να αναδρομολογηθεί προς ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές λύσεις. Μάλιστα διατύπωναν την απορία, τι γίνονται τα κονδύλια για την απασχόληση, τα οποία η κ. Αντωνοπούλου τα κατανέμει σε μεγάλο βαθμό σε φορείς τους Κράτους, αντί του ιδιωτικού τομέα.

Στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι τα περίφημα «αντισταθμιστικά» του Μαξίμου ολοκλήρωσαν το επικοινωνιακό τους έργο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υποθέσουμε ότι κατά την πρώτη διερευνητική παρουσία της τρόικας μετά από καιρό στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα περιοριστεί στο συνήθη επαναστατικό της λόγο. Άλλωστε το ΝΑΙ για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κληθεί να το πει μετά τις 15 Μαρτίου, όταν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα...


Του κ.Ν.Φιλιππίδη
Bookmark and Share