Μυστικό «Plan B» της κυβέρνησης σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Μυστικό «Plan B» της κυβέρνησης σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις;

  • Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», που έφερε την υπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να έχει συντάξει «μυστική έκθεση για... εναλλακτικές πηγές εξόφλησης των 6,3 δισ. ευρώ σε περίπτωση ναυαγίου των διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση».

Πιο συγκεκριμένα, η «Επένδυση» ανέφερε στο άρθρο της: «την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκονται επί ξυρού ακμής, το Μαξίμου αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει τον σκόπελο της πληρωμής 6,3 δισ. ευρώ για το χρέος, τον προσεχή Ιούλιο, σε περίπτωση παράτασης της αβεβαιότητας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παρέδωσε πριν από λίγα 24ωρα έκθεση στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι εφικτό να εξασφαλίσει το ακανθώδες ποσό (α) με την αξιοποίηση του πλεονάσματος όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί μέχρι τον Μάιο, (β) με την αξιοποίηση των εσόδων κυρίως μέσω της φορολογίας και (γ) με το προσωρινό πάγωμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων πληρωμών.

Γίνεται φανερό από την έκθεση -για την οποία έχει ενημερωθεί λεπτομερώς ο πρωθυπουργός- ότι έχει ήδη αναζητηθεί ένα plan B, όταν άρχισαν να διαγράφονται στον ορίζονται οι δυσκολίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά την πρώτη πηγή εξοικονόμησης εσόδων, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού -το «μαξιλάρι» του μνημονίου, όπως χαρακτηρίζεται- στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην περίπτωση αυτή, εφόσον υπάρξει αίτημα του υπουργού Οικονομικών για την εκταμίευση του ποσού, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει περιθώρια «ανυπακοής»…

Το υπουργείο ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας», συμπληρώνοντας ότι: «Θα το ζήλευε και ο Ισαάκ Ασίμωφ».
Bookmark and Share