Εξι διασυνδέσεις TAP με το εθνικό δίκτυο αερίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Εξι διασυνδέσεις TAP με το εθνικό δίκτυο αερίου.

  • Σε ποια σημεία του εθνικού δικτύου και σε ποιές περιοχές της Β.Ελλάδας θα “κουμπώσει” ο TAP για τη διάθεση του αζέρικου αερίου και στην ελληνική αγορά.
  • Αναζητούνται κι άλλοι επενδυτές για τον σταθμό ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης.
  • Τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Γ. Σταθάκη στο Μπακού.


Τρεις συν τρεις διασυνδέσεις του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) δρομολογούνται, ενώ με.. δέλεαρ την κοινοτική χρηματοδότηση επιδιώκεται η αναζήτηση κι άλλων επενδυτών για την κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τρεις διασυνδέσεις που περιγράφονται στη σύμβαση φιλοξενούσας χώρας με τον TAP θα είναι η Νέα Μεσημβρία στη Θεσσαλονίκη, για την οποία άλλωστε ο ΔΕΣΦΑ έχει προκηρύξει και «διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης βασικού σχεδιασμού» και πιθανόν η Κομοτηνή και οι Κήποι του Έβρου.

Για τις περιοχές αυτές, λένε οι πληροφορίες , ήδη η κοινοπραξία του TAP βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Διαχειριστή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η διέλευση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν στο ΕΣΦΑ συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς και φυσικά με την εύρεση πελατών.

Στη διάρκεια συναντήσεων του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους του TAP άνοιξε και θέμα διερεύνησης της δυνατότητας διάνοιξης άλλων τριών νέων διασυνδέσεων με το ΕΣΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
Εκτιμήσεις θέλουν αυτές να είναι δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο τμήμα του αγωγού του TAP που περνά τη δυτική Μακεδονία για να καταλήξει στην Αλβανία. Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνει ανάπτυξη του ΕΣΦΑ και προς τις συγκεκριμένες περιοχές.


Του κ.Χρ.Κολώνα
Bookmark and Share