Ναυαγούν τα σχέδια Wind και Vodafone για τη Forthnet - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ναυαγούν τα σχέδια Wind και Vodafone για τη Forthnet

  • Ακυρώνεται το σχέδιο για την από κοινού απόκτηση της Forthnet από τις εταιρείες Wind Hellas και Vodafone.

Τον οριστικό ενταφιασμό του ενδιαφέροντος των εταιρειών Wind Hellas και Vodafone για τη Forthnet ανήγγειλε ο... πρόεδρος της πρώτης Νάσος Ζαρκαλής. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, o επικεφαλής της Wind Hellas εκτίμησε ότι η Vodafone δεν θα ασκήσει σήμερα το δικαίωμα απόκτησης (call option) του 13,0% των μετοχών της Forthnet κυριότητας Wind Hellas. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν έχει πλέον κανένα νόημα η παράταση της διάρκειας περιόδου άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος».

Στην πράξη, αυτή η απόφαση ακυρώνει το σχέδιο για την από κοινού απόκτηση της Forthnet από τις εταιρείες Wind Hellas και Vodafone. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος άσκησης του δικαιώματος call option της Vodafone, έπειτα από δύο διαδοχικές παρατάσεις, λήγει σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017. Εφόσον αυτό ασκούνταν, η συμμετοχή της Vodafone στη Forthnet θα αυξανόταν από 6,5% σε 20%, ενώ αντίστροφα η συμμετοχή της Wind από 33% θα μειωνόταν στο 20%. Με τον τρόπο αυτό οι συμμετοχές των δύο επιχειρήσεων θα «στοιχίζονταν», ώστε κάθε μία από τις δύο να διεκδικήσει το υπόλοιπο 30% της Forthnet, καταλήγοντας κάθε μία εταιρεία να ελέγχει το 50%.

Παράλληλα, ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η εταιρεία του δεν ενδιαφέρεται για διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω δορυφορικής πλατφόρμας, αλλά ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη διανομή μέσω IP τεχνολογίας (Internet). Εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η Wind Hellas δεν ενδιαφέρεται για τη Nova, η οποία αξιοποιεί τη δορυφορική πλατφόρμα. Τέλος, ο επικεφαλής της Wind Hellas, παρόλο που παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του θα είναι παρούσα στις πιθανές διεργασίες περαιτέρω συγκέντρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα σε σχέση με τη Forthnet. Σημείωσε ότι η διοίκησή του έχει διαγράψει ολοσχερώς στα βιβλία της την αξία συμμετοχής της στη Forthnet. Σημειώνεται ότι η Wind Hellas επένδυσε περί τα 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 33% των μετοχών της Forthnet, εκ των οποίων τα μισά τοποθετήθηκαν στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2014. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι τράπεζες, που ελέγχουν ουσιαστικά τη Forthnet, θα επιδιώξουν σύντομα να διορίσουν κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία που θα αναλάβει την εξυγίανση της επιχείρησης. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο Chief Restucturing Officer, για τον οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι πρόσωπο ή επιχείρηση. Το μέγεθος ωστόσο της Forthnet προδικάζει το δεύτερο και αν συμβεί αυτό, τότε θα προσληφθεί μια επιχείρηση από τις λεγόμενες big five εταιρείες συμβούλων (PwC, EY κ.λπ.).