Μόνο ο ένας στους τρεις πληρώνει τις εισφορές του στα Ταμεία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Μόνο ο ένας στους τρεις πληρώνει τις εισφορές του στα Ταμεία..

  • Απογοητευτική είναι η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του υπερ-Ταμείου καθώς οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες και αγρότες δεν σπεύδουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Μόνον ένας στους τρεις έχει... τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και η ίδια εικόνα καταγράφεται και το πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Τραγική είναι η κατάσταση με τα μπλοκάκια, καθώς μόνο ένας στα δέκα έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ασφαλιστικού υπέρ - ταμείου. Παράλληλα, αύριο Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Οι εισφορές του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν έως 28 Απριλίου, αν και είναι πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση μέχρι 5 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε πραγματική βόμβα για τη σταθερότητα του Ταμείου.

Πιο συγκεκριμένα, γύρω στα 175 -180 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν για εισφορές του Ιανουαρίου και περίπου 90 -95 εκατ. ευρώ για εισφορές Φεβρουαρίου.

Έτσι η εισπραξιμότητα για τον Ιανουάριο έφτασε το 65%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 175 -180 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου για 270 εκατ. ευρώ. Επίσης η εισπραξιμότητα του χαρατσιού για το Φεβρουάριο ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα μόλις στο 35%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 90 -95 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 270 εκατ. ευρώ.

Από τους 1,450 εκατομμύριο υπόχρεους μόλις 560.000 επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλλει και τις δύο μηνιαίες εισφορές, ενώ γύρω στους 850.000 έχουν καταβάλλει μία τουλάχιστον μηνιαία εισφορά. Οι υπόλοιποι δεν έχουν εμφανιστεί στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Πιο δραματική είναι η εικόνα, στους "μπλοκάκηδες". Και αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, μόλις 10.000 επί συνόλου 100.000 εργαζομένων με μπλοκάκι δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ταμείου.

Με αυτά τα εισπρακτικά δεδομένα, από εισφορές κύριας σύνταξης -υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να εισπραχθούν φέτος 2,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,2 δισ. ευρώ.
Bookmark and Share