Όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε για τις γαλλικές εκλογές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε για τις γαλλικές εκλογές.


  • Το βλέμμα της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου είναι στραμμένο σήμερα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, καθώς οι Γάλλοι θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους σε μια από τις αμφίρροπες αναμετρήσεις.
  • Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικές αυτές οι εκλογές και ποιες οι λεπτομέρειες που πρέπει να έχουμε υπόψη;


Η σημασία των γαλλικών προεδρικών
Η γαλλική οικονομία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μία από τις επτά ισχυρότερες παγκοσμίως. Ο πρόεδρος της χώρας έχει την εξουσία για να επηρεάσει το οικονομικό και πολιτικό μονοπάτι που θα επιλέξει να ακολουθήσει η Γαλλία.
Επιπλέον, οι φετινές εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συγκυρία: Οι Γάλλοι έχουν βιώσει σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων, που έχει ενεργοποιήσει το αίσθημα ασφάλειάς τους, η ανεργία έχει ανέλθει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, ενώ το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα των (επικρατέστερων) τεσσάρων υποψηφίων προοιωνίζονται πως το αποτέλεσμα της κάλπης όχι μόνο θα επηρεάσει την εικόνα της Ευρώπης, αλλά και του συστήματος της Ευρωζώνης.
"Καθώς δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας έχουν εκφράσει ευθαρσώς την επιθυμία τους να εξετάσουν το σενάριο του Frexit (την έξοδο της χώρας από την ΕΕ) σε περίπτωση που εκλεγούν, αποδεικνύει πως οι γαλλικές προεδρικές εκλογές ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Γαλλίας", ανέφερε προ ημερών ο Vincent Juvyns, global market strategist της JP Morgan.
"Αν και θα ανακύψουν νομοθετικά προσκόμματα στην περίπτωση του Frexit, τίποτα δεν αποκλείεται. Εάν τα πράγματα πάρουν αυτόν τον δρόμο, η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε κίνδυνο και θα επανέλθει η μεταβλητότητα στις οικονομικές αγορές, προκαλώντας την ανησυχία που βιώσαμε και στις αρχές της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.
Σημειωτέον πως είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 15 χρόνια, που η Ακροδεξιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την προεδρία της χώρας, αλλά και η πρώτη φορά που ο νυν πρόεδρος, Francois Hollande, δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Οι υποψήφιοι
Συνολικά συμμετέχουν 11 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν το προβάδισμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφωνούν πως ο ανεξάρτητος Emanuelle Macron είναι ο πιθανότερος νικητής, με την ακροδεξιά Le Pen, όμως, να ακολουθεί από κοντά, και κάποιες φορές μάλιστα να ισοψηφεί με τον κεντρώο πολιτικό. Ο συντηρητικός Francois Fillon βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τον υποψήφιο της Ακροαριστεράς, Jean-Luc Melenchon, στην τέταρτη θέση.
Επίσης, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πως οι διαφορές και οι αποκλίσεις μεταξύ των υποψηφίων είναι πολύ μικρές, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι δύο γύροι των εκλογών
Στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας περιλαμβάνονται δύο γύροι αναμετρήσεων. Θεωρητικά θα μπορούσε να προκύψει νικητής αυτή την Κυριακή, στον πρώτο γύρο δηλαδή, αν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, αλλά με τα δεδομένα που προαναφέραμε, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Έτσι, μάλλον οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε έναν ακόμη γύρο στις 7 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα
Αυτή την Κυριακή οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα) και στις 20:00 για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00, δεδομένης της καθυστέρησης που είναι λογικό να υπάρξει.

Τι θα συμβεί μετά τις εκλογές

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 7 Μαΐου η Γαλλία θα έχει νέο πρόεδρο, ο οποίος θα έχει ορκιστεί έως τις 14 Μαΐου.
Το πρόσωπο που θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα καθορίσει και τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Juvyns της JP Morgan, αν εκλεγεί ο Fillon ή ο Macron, είναι πιθανότερη μια σταθερή κυβέρνηση, καθώς έχουν άμεση ή έμμεση υποστήριξη στις μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις της χώρας. Στην περίπτωση της Le Pen ή του Melenchon, η εν λόγω διαδικασία αναμένεται ότι θα καθυστερήσει περισσότερο, λόγω της μικρότερης αποδοχής τους από το κοινοβούλιο.

Πώς θα επηρεαστούν οι αγορές
Θα χρειαστεί οι Le Pen και Melenchon να περάσουν στον δεύτερο γύρο για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο ευρώ, σημειώνουν αναλυτές, συμπληρώνοντας πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν η ακροδεξιά υποψήφια και ο ακροαριστερός υποψήφιος να τα καταφέρουν - κάτι όμως που συγκεντρώνει πιθανότητες 25%.
"Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές και οι Macron-Le Pen περάσουν στον δεύτερο γύρο, τότε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να παραμείνει στο 1,09, αν και δεν βλέπουμε τα νομίσματα να διαπραγματεύονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα", σημειώνουν οι αναλυτές της United Overseas Bank.
*Με πληροφορίες από CNBC, BBC, Washington Post.
Bookmark and Share