Όλα δείχνουν θρίλερ για τον ΟΛΘ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Όλα δείχνουν θρίλερ για τον ΟΛΘ.

  • Τις βελτιωμένες προσφορές για το 67% του ΟΛΘ αναμένει και από τους τρεις υποψηφίους επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ, στις 21 Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ταμείο την...περασμένη εβδομάδα άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές ταυτόχρονα με τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία το Ταμείο θα ζητήσει νέες βελτιωμένες προσφορές από τους συμμετέχοντες.
Το άνοιγμα των προσφορών πάντως επιφύλασσε εκπλήξεις και ανατροπές, χωρίς αυτό βεβαίως να προδικάζει το οριστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού με δεδομένο ότι υπάρχει σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να επανέλθει ζητώντας και τρίτη προσφορά, εάν κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη προσφορά προήλθε από την The Peninsular and Oriental Stream (Ντουμπάι), με τους άλλους δύο συμμετέχοντες, δηλαδή την κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS (Γερμανία, Γαλλία και όμιλος Ιβάν Σαββίδη) και την International Container Terminal Services Inc (Φιλιππίνες) να ακολουθούν.
Μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η αίσθηση που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι το ισχυρό σχήμα της DIEP, CMA και όμιλος Σαββίδη αποτελούσε ισχυρό φαβορί. Η ισχυρή σύνθεση της κοινοπραξίας άλλωστε είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς μάλιστα ο γαλλικός όμιλος CMA αποφάσισε να μπει στο διαγωνισμό και στην κοινοπραξία μόλις στις αρχές Μαρτίου. Η CMA θεωρείται από τους ισχυρότερους παίκτες στον κλάδο των liners και είναι μέλος του "The Alliance".
Ωστόσο και οι άραβες του Ντουμπάι, αποδεικνύονται στην πράξη "σκληροί παίκτες" παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι η συμμετοχής τους στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ γίνεται για λόγους άμυνας, καθώς η DP World έχει βάση στο λιμάνι της Κωστάντζας στη Ρουμανία ενώ διαχειρίζεται και στην Τουρκία το terminal Yarimca στο Μαρμαρά.
Βεβαίως όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για την πρώτη προσφορά και όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουν με νέες βελτιωμένες προτάσεις, γεγονός που προσδίδει διαστάσεις θρίλερ στο διαγωνισμό. Βεβαίως το γεγονός ότι παραμένουν στη διαδικασία τρεις υποψήφια σχήματα εντείνει την αισιοδοξία ότι το τελικό προσφερόμενο τίμημα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ικανοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά του Ταμείου πάντως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο με δεδομένο ότι διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εφόσον τελικά χρειαστεί και τρίτος γύρος bidding τότε η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή πιθανότατα θα γίνει το Μάιο, ενώ αμέσως μετά θα καταρτιστούν και θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις πώλησης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει εκτός από το ελεγκτικό να εξασφαλιστεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να περάσει η σύμβαση από τη βουλή. Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως έχει προϋπολογίσει τα έσοδα της παραχώρησης του ΟΛΘ για το 2018.
Bookmark and Share