Μοναδική συλλογή πυρήνων πάγου έλιωσε λόγω βλάβης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Μοναδική συλλογή πυρήνων πάγου έλιωσε λόγω βλάβης..


  • Λιμνούλα έγινε ο θησαυρός χιλιάδων χρόνων κλιματικής ιστορίας εξαιτίας... χαλασμένου καταψύκτη!

Χιλιάδες χρόνια κλιματικής ιστορίας έλιωσαν και έγιναν λιμνούλα στο πάτωμα: ένας χαλασμένος καταψύκτης έγινε αιτία να..χαθεί ένα σημαντικό μέρος από το Καναδικό Αρχείο Πυρήνων Πάγου, το οποίο προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τις μεταβολές του κλίματος στην Αρκτική.

Το δωμάτιο κρυοσυντήρησης «έμοιαζε με αποδυτήρια στο κολυμβητήριο» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του Science ο Μάρτιν Σαρπ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, το οποίο έχει αναλάβει τη διαχείριση του αρχείου.

Χιλιάδες χρόνια ιστορίας στο νερό

Οι πυρήνες πάγου - κυλινδρικά δείγματα που εξάγονται με γεωτρύπανα - περιέχουν αρχαίους κόκκους γύρης, φυσαλίδες αέρα και άλλα στοιχεία που μπορούν να δείξουν ποιες ήταν οι κλιματικές συνθήκες όταν σχηματίστηκε ο πάγος, ακόμα και δεκάδες χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν.

Λόγω της βλάβης η θερμοκρασία στο χώρο εκτοξεύτηκε από τους -37 στους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να χαθούν 180 κύλινδροι πάγου μήκους ενός μέτρου ο καθένας.

Η απώλεια αντιστοιχεί στο 12,8% της συλλογής των 1408 δειγμάτων από όλη την καναδική Αρκτική. Δυστυχώς, όμως, ορισμένοι από τους λιωμένους πυρήνες ήταν από τους αρχαιότερους του αρχείου.

Και η αντικατάστασή τους είναι μάλλον απίθανη, δεδομένου ότι ο Μάρτιν Σαρπ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμαινόταν από μισό έως ένα εκατομμύριο δολάρια ανά πυρήνα.
Bookmark and Share