Απίστευτο φιάσκο με τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Απίστευτο φιάσκο με τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου

  • Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ασθενείς που αρνούνται να χειρουργηθούν.

Δεν έχει τέλος το σήριαλ με την καταλληλότητα των χειρουργείων του γενικού νοσοκομείου Ζακύνθου, μετά την άρον άρον επαναλειτουργία τους από τον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στα τέλη Μαρτίου, παρά τις...αντιδράσεις των γιατρών του χειρουργικού τομέα.
Tα χειρουργεία είχαν μείνει κλειστά για πάνω από δύο μήνες μετά το θάνατο 41χρονης ασθενούς τον περασμένο Νοέμβριο έπειτα από εγχείρηση ρουτίνας -αφαίρεση λάμας στο πόδι-, ενώ ακόμη τέσσερις ασθενείς είχαν παρουσιάσει σοβαρά μετεγχειρητικά προβλήματα.

Τώρα το υπουργείο Υγείας, καθώς το θέμα έλαβε μεγάλη έκταση, με έκτακτη απόφαση του γενικού γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου, συστήνει τριμελή ειδική επιστημονική επιτροπή για τον έλεγχο των προϋποθέσεων επαναλειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου. Έργο της επιτροπής, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, είναι η μετάβαση στη Ζάκυνθο αύριο για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Τα μέλη της Επιτροπής οφείλουν αυθημερόν να παραδώσουν το πόρισμά τους στο γραφείο υπουργού.

Και αυτό καθώς οι γιατροί του χειρουργικού τομέα, οι διευθυντές χειρουργοί, οι αναισθησιολόγοι, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια του χειρουργείου, έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα της Ζακύνθου κατά της διοίκησης του νοσοκομείου και της 6ης υγειονομικής περιφέρειας για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών από τη μη ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων. Παράλληλα ασθενείς αρνούνται να χειρουργηθούν, ακόμη κι αν η επέμβαση επείγει, και ζητούν τη μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, η διοικήτρια του νοσοκομείου Δ. Τσαρίδου στέλνει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για "συνεχιζόμενη ομηρεία των κατοίκων της Ζακύνθου, λόγω της άρνησης μέρους του ιατρικού προσωπικού να συμβάλλει στην επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου”. Κατηγορεί δε τους γιατρούς για τη δημιουργία κλίματος απαξίωσης του νοσοκομείου και ανασφάλειας για την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος Υγείας, παρά την αντικατάστασή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των χειρουργείων και τις πιστοποιήσεις από εντεταλμένα όργανα.

Το ιστορικό

Ο Π. Πολάκης είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο Ζακύνθου "Άγιος Διονύσιος” στις 22 Μαρτίου για να εποπτεύσει τα χειρουργεία και δίνει εντολή για το άνοιγμά τους, έχοντας εγγυηθεί για την ασφάλειά τους.
Στις 31 Μαρτίου ανοίγει η αίθουσα μαίευσης και η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοινώνει τη διενέργεια καισαρικής τομής. Και εδώ ξεκινά το "φιάσκο' καθώς η γυναίκα εμφανίζει και αυτή μετεγχειρητικές επιπλοκές, που με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα προήλθαν είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια.

Παράλληλα το νεογνό εμφανίζει αυξημένη CRP, εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, που ενδέχεται να προέρχεται από νεογνική λοίμωξη, και με εντολή των παιδιάτρων του νοσοκομείου Ζακύνθου διακομίζεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Πάτρας. Από το περιβάλλον του αναπλ. Υπουργού Υγείας γίνεται λόγος για "ατυχές περιστατικό”. Λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) η μητέρα μεταφέρεται στη μαιευτική– γυναικολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου Πατρών, με πυρετό και πιθανή μετεγχειρητική λοίμωξη. Όπως αναφέρει επίσης η Ομοσπονδία, έπειτα και από αυτό το περιστατικό, κανείς δεν προσήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα για να χειρουργηθεί οικειοθελώς.


Της κ.Β.Κουρλιμπίνη
Bookmark and Share