Ερντογάν σε ΗΠΑ: Μαζί θα κάναμε τη Ράκα «νεκροταφείο τζιχαντιστών» - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Μαζί θα κάναμε τη Ράκα «νεκροταφείο τζιχαντιστών»

  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι αν η χώρα του και οι ΗΠΑ ένωναν τις δυνάμεις τους, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σε νεκροταφείο τζιχαντιστών.

Το παραπάνω ανέφερε σε...  μια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί στα μέσα Μαΐου την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν στη Συρία, μεγάλες εκτάσεις της οποίας παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), δηλαδή του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές. Όμως η Τουρκία θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τις χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Τούρκοι στρατιώτες και μέλη των YPG ανταλλάζουν σποραδικά πυρά τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.
Σήμερα, ο Ερντογάν είπε ότι θα παρουσιάσει στον Τραμπ ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τους δεσμούς των YPG με το PKK. «Αυτό θα πούμε στους Αμερικανούς φίλους μας για να μην συμμαχήσουν με μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.