Κομισιόν: Εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Κομισιόν: Εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

  • Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, η Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος του.. προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν εντός των συνταγματικών ορίων της χώρας και με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

Κάλεσε επίσης τις αρχές της χώρας να προστατέψουν την ασφάλεια των βουλευτών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβερνηση της ΠΓΔΜ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην προοπτική της μελλοντικής προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία έξω από το κοινοβούλιο μετά τα χθεσινά επεισόδια, ωστόσο το κλίμα σήμερα είναι ήρεμο.

«Προς το παρόν όλα είναι ήσυχα. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του κοινοβουλίου και μέσα γίνεται αποτίμηση των ζημιών που έγιναν κατά τη χθεσινή έφοδο των διαδηλωτών» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσιογράφος αλβανόφωνου τηλεοπτικού καναλιού.

Οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων τα καφέ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα με κόσμο που φαίνεται να απολαμβάνει το ηλιόλουστο μεσημέρι.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εξέλεγαν πρόεδρο του σώματος, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απηύθυνε διάγγελμα και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση.

Οι διαδηλωτές ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν και σήμερα ραντεβού, στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα, όπως κάνουν τους τελευταίους δύο μήνες, αν και η αστυνομία είναι αποφασισμένη να τους κρατήσει σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο της Βουλής, φοβούμενη επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων.
Bookmark and Share