Πρόσφυγες ξεχασμένοι... στο Ελληνικό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πρόσφυγες ξεχασμένοι... στο Ελληνικό.

  • Καταγγελίες για τις  συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας από τη Διεθνή Αμνηστία, που ζητεί άμεση παρέμβαση.

Στον καταυλισμό που δημιουργήθηκε «προσωρινά», σε δύο φάσεις, τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016, παραμένουν περίπου...1.200 άτομα, κυρίως Αφγανοί. Πρόκειται για μια «ανεπίσημη» εγκατάσταση, όπως συχνά επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία κλείνει στα λόγια εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και για την οποία εφόσον είναι ανεπίσημη, δεν είναι επισήμως υπεύθυνος κανείς.

Καταγγελίες των αιτούντων άσυλο του Ελληνικού αναφέρουν ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα ντους για εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ υφίσταται και σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας. Στο Ελληνικό βρίσκονται πολλά παιδιά και συχνά έχουν σημειωθεί μικροατυχήματα, αλλά και πολλές γυναίκες μόνες ή ακόμα και εγκυμονούσες.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο θέμα είναι η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που περιμένουν στο Ελληνικό την απάντηση στο αίτημα ασύλου το οποίο έχουν υποβάλει, αναμένουν ταυτόχρονα ότι θα βελτιωθούν και οι συνθήκες ζωής τους. Δεν γνωρίζουν όμως ότι εφόσον αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, το μέλλον τους είναι άδηλο και ίσως χειρότερο, εφόσον δεν προβλέπεται στέγαση και σίτιση για τους πρόσφυγες.

Καθώς μάλιστα οι Αφγανοί δεν είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ λίγους αφορά η δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης, οι περισσότεροι από τους απελπισμένους που βρίσκονται στην αναμονή στο Ελληνικό θα παραμείνουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες άνεργοι και πιθανότατα άστεγοι.

Στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, που βέβαια δεν πληροί καμία προδιαγραφή για φιλοξενία ανθρώπων και μάλιστα μακροχρόνια, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϊ και στο ολυμπιακό γήπεδο μπέιζμπολ στεγάζονται αντιστοίχως 435, 465 και 232 άτομα. Στο τερματικό των αφίξεων και στο γήπεδο χόκεϊ, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών/ριών κοιμάται σε μικρές σκηνές από λεπτό ύφασμα. Προσπαθούν να κρατήσουν κάποια ιδιωτικότητα κρεμώντας κουβέρτες και σεντόνια αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία λόγω των συνθηκών.

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας που έχουν βρεθεί πολλές φορές στον χώρο, το πρόβλημα ασφάλειας είναι μεγάλο, καθώς όποιος θέλει μπορεί να μπει και να βγει στον καταυλισμό όπου δραστηριοποιούνται πολλοί εθελοντές χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή. Σύμφωνα με καταγγελίες στη Διεθνή Αμνηστία, άγνωστοι είχαν μπει μέσα στον καταυλισμό και πέρασαν το βράδυ σε μία από τις σκηνές στο γήπεδο του μπέιζμπολ. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί διαρκή λεκτική παρενόχληση από άνδρες.

Οι ανήλικοι


Οι περισσότεροι ανήλικοι αιτούντες άσυλο στο Ελληνικό συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης που γίνονται εντός του καταυλισμού. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά αφορούν μόνο όσους είναι έως 15 ετών. Περιμένοντας πάνω από ένα χρόνο στον καταυλισμό, κάποιοι ήδη ενηλικιώθηκαν και σύντομα θα κληθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία χωρίς καμία προεργασία. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, χρειάζονται σημαντική ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια. «Ολοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό» λέει 25χρονος μετανάστης που περιμένει να εξεταστεί τον επόμενο Ιούλιο το αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει από πέρυσι.

Η αδράνεια όσον αφορά τον καταυλισμό στο Ελληνικό δημιουργεί καθυστερήσεις και στην επένδυση που έχει σχεδιαστεί για το πρώην αεροδρόμιο. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για ποιο λόγο έχει μπλοκάρει η επένδυση.
πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share