Μακρόν και Λεπεν στον επόμενο γύρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μακρόν και Λεπεν στον επόμενο γύρο

  • Το δίδυμο Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν εμφανίζονται να επικρατούν στην πρώτη φάση των γαλλικών εκλογών.
  • Σήμερα γυρνάμε σελίδα, δηλώνει ο κεντρώος υποψήφιος που προηγείται σύμφωνα με τα exit polls.
  • Στήριξη στο β' γύρο από Φιγιόν και Αμόν. 


Σαφές προβάδισμα στον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έναντι των δυο βασικών ανταγωνιστών τους δίνουν τα... επίσημα exit polls για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το France 24 και η Ipsos, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 23,7% και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 21,7%. Τρίτος έρχεται ο Φιγιόν ενώ ακολουθεί ο Μελανσόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IfopOpinion για το Paris Match, ο Μακρόν λαμβάνει 23,8% και η Λεπέν 21,6% με τον Φιγιον στο 20,3% και τον Μελανσόν στο 19,6%.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών, με καταμετρημένους 9,2 εκατ. ψήφους η Λεπέν προηγείται με 25,06%, ο Μακρόν λαμβάνει 21,28%, ο Φιγιόν λαμβάνει 19,65% και ο Μελανσόν 17,94%.

Μακρόν: Γυρνάμε σελίδα
«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

Στηρίζουν Μακρόν στο β' γύρο Φιγιόν και Αμόν
Ο δεξιός ηγέτης Φρανσουά Φιγιόν με δήλωσή του παραδέχτηκε την ήττα του και δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Μακρόν στο β' γύρο. «Η αποχή δεν είναι επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Γύρω στο 20% η αποχή
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δυο έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.


Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
Bookmark and Share