Ερντογάν: Η ΕΕ δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατία στην Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ερντογάν: Η ΕΕ δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατία στην Τουρκία

  • Η δήλωση Ερντογάν ήλθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε άλλες χώρες, ειδικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να...αμφισβητήσουν τη δημοκρατία της, δήλωσε ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη σκιά του προβληματισμού που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη το τουρκικό δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η πίστη του τουρκικού λαού στη δημοκρατία αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου, όταν χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της κατάλυσης της κυβέρνησης από τον στρατό.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους θεσμούς και κράτη, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αμφισβητεί τη δημοκρατία στη χώρα μας μέσω των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου», είπε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιτρέπει στον κ. Ερντογάν να συγκεντρώσει ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία το 2019, ενώ του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία έως και το 2029.

Η δήλωση Ερντογάν ήλθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σύλληψη και προφυλάκιση του γερμανο-τούρκου ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, σημειώνοντας πως η κράτησή του δεν συνάδει με ένα συνταγματικά ευνομούμενο κράτος. Ο κ. Γιουτζέλ κατηγορείται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας λόγω των ρεπορτάζ του από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για το δημοψήφισμα, η πλευρά του «Ναι» επικράτησε με ποσοστό 51,4%. Οι δικαστικές Αρχές έχουν απορρίψει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σοβαρότατες παρατυπίες, ειδικά με αφορμή την απόφαση της εθνικής εφορευτικής επιτροπής να προσμετρήσει μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Η εφορευτική επιτροπή υποστηρίζει πως η απόφασή της δεν παραβίασε την εγκυρότητα της διαδικασίας και ότι δέχτηκε τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια επειδή ήθελε να προστατεύσει το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφραστούν.

Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονταν επί του πεδίου για το δημοψήφισμα έχουν επισημάνει πως η ψηφοφορία έλαβε χώρα σε ένα «άνισο» περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών για τις επιλογές τους.
Bookmark and Share